JASNO I GLASNO / Mrak Taritaš: 'Oporba brani interese Zagrepčana od štetne Bandićeve politike'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Mi u oporbi ćemo do zadnje kapi krvi braniti interese građana i ukazivati na sve nepodopštine gradonačelnika i Gradske uprave', poručila je Mrak Taritaš

28.10.2020.
14:37
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare oporbenih klubova u Gradskoj skupštini, da će oporba "do zadnje kapi krvi" braniti interese Zagrepčana od štetne politike gradonačelnika Milana Bandića.    

"Mi u oporbi ćemo do zadnje kapi krvi braniti interese građana i ukazivati na sve nepodopštine gradonačelnika i Gradske uprave", poručila je Mrak Taritaš s konferencije na kojoj je oporba ukazala na najproblematičnije točke na skupštinskoj sjednici, odluke o zakupu javnih površina i Bloku Kvatrić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš je upozorila da je odluka o zakupu javnih površina ista kao i ona na prošlom Adventu, kada je Grad Zagreb od 228 kućica uprihodio manje nego što je Grad Split učinio s 19 kućica, što su prijavili nadležnim tijelima.

"Gradonačelnik je potapšao po glavi svoje djelatnike i rekao - ja hoću o tome odlučivati, legalizirajte mi sve što sam do sada radio. Pritom interes građana nije bitan, baš nas briga kako punimo proračun", kazala je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da se time prvo trebala baviti Turistička zajednica, nakon toga su se u Gradskoj upravi predomislili i prebacili to na Tržnice, pa na Zagrebački velesajam.

Čudi me zašto se nisu odlučili za Robne terminale, a najbolje bi bilo da to rade Gradska groblja, jer oni već imaju iskustvo u ispunjavanju Bandićevih želja, rekla je Mrak-Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče prijedloga odluke o "Bloku Kvatrić", koji oporba naziva "Blokom Badel" jer se lokacija nalazi na području gdje je bila ta tvornica, u oporbi smatraju kako je to novi "zagrebački Manhattan". 

Oporba protiv modela "javni trošak - privatni profit" 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević upozorio je da se predlaže zajedničko poduzeće privatnog partnera i Grada Zagreba, u kojem Grad daje zemljište i imovinu tog poduzeća, a zauzvrat dobiva 155 milijuna kuna, međutim gubi bilo kakva upravljačka prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav model uvijek znači "javni trošak - privatni profit", tvrdi Tomašević, koga posebno brine što je odluka o izradi urbanističkog plana uređenja tog prostora jučer prošla na sjednici Gradske skupštine zahvaljujući glasovima HDZ-a.

"Nikad neka odluka za izradu prostornog plana nije došla tako brzo na dnevni red Gradske skupštine, a što znači da im se jako žuri", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je investitor već poznat i točno se zna što će se tamo raditi, pa se pokušava na brzinu skupiti novac kako bi možda poslužio i za kampanju za sljedeće lokalne izbore, rekao je.

HDZ-ovci su dosta žestoko kritizirali taj model, ali oporbu brine da bi mogli promijeniti mišljenje i podržati taj prijedlog. "Bojimo se da se ne trguje ispod stola kako bi ova ipak odluka prošla, zato ćemo 'rukama i nogama' upozoravati na njezinu štetnost", poručio je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić (SDP)  upozorio je da Grad Zagreb više ne može financirati svoje obveze, te istaknuo točke o refinanciranju, odnosno odgodi naplate dugova u iznosu od 310 milijuna kuna prema Zagrebačkom holdingu i 60 milijuna kuna prema ZET-u.

Naplata tih dugova želi se odgoditi za više od godinu dana, nakon lokalnih izbora, tvrdi Mišić dodajući kako je radi spasa gradskog proračuna važno da dođe do promjene vlasti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo