kad će se na srđu igrati golf? / Mrak Taritaš za RTL Direkt otkrila uvodi li Vlada kazneni porez na zapuštene investicije

Anka Mrak Taritaš je u razgovoru za RTL Direkt otkrila uvodi li Vlada kazneni porez na zapuštene investicije, kad će biti dovršena obnova Gunje i kad će se na Srđu igrati golf

31.8.2015.
22:47
VOYO logo

Gošća RTL Direkta bila je prva dama hrvatske gradnje i razgradnje, urbanizma i legalizacije, ministrica Anka Mrak Taritaš. Ministrica je otkrila uvodi li Vlada kazneni porez na zapuštene investicije, kad će biti dovršena obnova Gunje i kad će se na Srđu igrati golf.

Hoće li se agonija sa golf terenom na Srđu riješiti konačno, hoće li biti izdana lokacijska dozvola?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorile su se stvari koje su se bespotrebno otvorile. Loakcijska dozvola će biti izdana sukladno lokacijskom planu. Temeljem lokacijske dozole nitko ne smije početi graditi, a ona će samo definirati faze. Ona će samo biti i imperijal, dakle cijela tvrđava. Ona će se izdavati u gradu Dubrovniku sukladno njihovim interesima. 

Image
ni loptice, ni palice, ni terena /

Na Srđu već odigrane brojne golf utakmice i polemike: kad će megaprojekt dobiti lokacijsku dozvolu?

Image
ni loptice, ni palice, ni terena /

Na Srđu već odigrane brojne golf utakmice i polemike: kad će megaprojekt dobiti lokacijsku dozvolu?

To je po očekivanju do kraja godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim investitor složi svu projektnu dokumentaciju, mi ćemo izdati lokacijsku dozvolu i definirati fazu. Ono što je nama interesantno kao državi je da prva faza bude zaista golf igralište i da se počne baviti sportom na Srđu.

Generalno je primjedba investitora da se jako sporo dolazi do silnih dozvola - od lokalnih, općinskih, županijskih, od Zavoda za zaštitu kulture pa nadalje. Jeste li išta u svom mandatu učinili i što ste učinili da se to ubrza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji taj veliki projekt dozvole koji zapravo treba gledati u cijelom kontekstu. Ono što smo mi napravili - to su dostupne informacije investitoru. Investitor uvijek računa broj svojih dana od časa otkad misli razvijati investiciju. Dakle, mi smo dostavili sve informacije dostupne. Kad on sve ispuni, može dobiti građevinsku dozvolu i u jednom danu, i to je interes da se što manje dana troši na sve administracije, ali i da investitor otpočetka zna hodogram i zna koji su sve koraci - to je najvažnije što smo napravili i na čemu ustrajno i dalje radimo.

Ima investitora koji se navrat-nanos zalete u neke projekte pa tek onda vide s čim se suočavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srela sam razne investitore. Srela sam one koji su došpli na temelju 'časne riječi'. Prema tome, ja sad svakom investitoru kažem - odite na web stranicu ministarstva, postoji nešto što se zove informacijski sustav prostornog uređenja, i tu možete dobiti osnovne podatke. Dalje je samo tehnička stvar.

U koju kategoriju spada investitoru na Haludovu, ali taj kompleks je već turistička ruševina godinama i narušava sve. Premijer je za takve slučajeve najavio kaznene poreze ili kaznene komunalne naknade. Što je s tim i kad bi se trebalo uvesti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo to sve što je vezano uz to pripremili i pripremamo. Treba nam još pola godine da pripremimo sve kako treba, to znači da imamo nulto stanje. Ali što je smisao - komunalna naknada je isključivo prihod jedinica lokalne samouprave. Drugim riječima, mi hoćemo stvoriti okvire da jedinice lokalne samopurave imaju odgovarajuću naknadu jer naprimjer u Haludovu netko održava cestu i dovodnju, a zapravo se ne događa ništa. Haludovo je odlično - oni plaćaju oko 27.000 kuna godišnje. Kad bi bilo normalno stanje, plaćali bi 500.000 kuna godišnje. Vrlo brzo bi se investitor odlučio raditi ili prodati ili nešto učiniti sa svojom nekretninom.

Radovi u Gunji napreduju, privode se kraju, ali nije li to moglo biti brže? Milan Bandić kaže da bi on to sve već do prije ljeta završio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Bandić može reći i tvrditi nešto drugo, ja sam samo ponosna na ovo što smo mi napravili. U godinu dana smo obnovili ili napravili preko dvije tisuće obiteljskih kuća, 40 zgrada javne namjene... Škola je u Gunji počela točno u dan, napravili smo je i obnovili puno bolje nego što je bila... I zaista me veseli ovo što načelnik kaže, treba otići i vidjeti, Gunja je danas znatno bolja nego što je bila.

Vidimo tamo ljude koji se deklariraju kao podstanari koji sada nemaju gdje. Tko su oni zapravo i kako im pomoći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima onima koji su imali uvjete, koji su imali nekakvu nekretninu i koji su imali na to pravo, mi smo to pravo prihvatili i obnavljamo nekretnine. Mi smo imali ljude koji su molili da ne počnemo raditi do nedavno. Dakle, apsolutno smo vodili računa o svakoj obitelji. Ovdje imamo podstanare koji su i državljani drugih država. Oni su se tu zatekli u toj neprilici... Naravno da oni neće biti na cesti, s njima će se nešto napraviti, ali to je isključivo u domeni općine i socijalne skrbi, a ne nas.    

Spomenuo Hoćete li se vi kandidrati za gradonačelnicu grada Zagreba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ćete me pitati ako bude istina, tamo negdje u proljeće 2017. ili krajem 2016.

A za predsjednicu HNS-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj čas ne razmišljam o tome, trenutno razmišljam da dovršimo ovaj mandat i da probamo osvojiti još jedan mandat od četiri godine jer mislim da je još toliko potrebno da malo sredimo stanje u resoru graditeljstva te da možemo ponosno reći da smo napravili sve ono što smo željeli.   

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo