očekuje se skup uvoz / Mraz opustošio hrvatske voćnjake: očajni voćari traže pomoć Europske unije

Na jesen, hrvatske jabuke bit će prava rijetkost na stolovima Hrvata. Očekuje se skup uvoz. Voćari spas vide tek u europskim fondovima

8.5.2016.
20:40
VOYO logo

Kašete će ove godine ostati prazne. U njima neće biti domaćih jabuka jer ih je mraz uništio.

"Procijenjena šteta na voćnjaku od četiri hektara, direktni gubitak svodi na 160 tona budućeg uroda jabuka. Znači, po hektaru smo očekivali nekakvih 40-ak tona. De facto, mraz je uništio sve", kaže proizvođač jabuka Danko Dežđek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dankovu voćnjaku zasađeno je preko 3000 stabala. A ništa bolje nisu prošli niti njegovi kolege. Financijska šteta je velika.

"Troškovi koji će biti, koje koristimo svake godine, su i dalje na snazi. Znači, održavanje voćnjaka, špricanje, uređivanje. Financijska šteta je procijenjena negdje između 250 i 300 tisuća kuna", kaže Danko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest županija proglasilo je elementarnu nepogodu, a poljoprivrednici bi informaciju o šteti mogli dobiti tek kad u Saboru imenuju Državno povjerenstvo za procjenu od elementarnih šteta.

Na tržicama se još može pronaći domaće, ali na jesen će se jesti uglavnom uvozno voće i povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako gospodarstvo je osjetilo. Naš je voćnjak stradao, rane jagode... A i u plastenicima smo imali neke štete", kaže vlasnik OPG-a Senad Hujić.

Proizvođači su platili danak, a platit će ga i kupci jer će cijene rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni proizvođači koji su osigurali svoje nasade, neće tako lako do odštete. Mnogi od njih moraju je tražiti na sudovima.

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić koji kaže da je u obilasku voćnjaka ustanovljena šteta između 80 i 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uništene su sve vrste voća; jabuka, trešnja, šljiva, breskva, nektarina, višnje, orasi, lješnjaci... Šteta je ogromna", kaže Banjavčić i dodaje da bi cijene voća mogle rasti i do 50 posto.

"Ministarstvo će tražiti od Europske unije pomoć. Međutim, ja apeliram i na lokalnu samoupravu, na županije i na samu državu, da ozbiljno shvati ove štete jer bi nepokrivanje troškova moglo imati nesagledive posljedice", rekao je Banjavčić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo