NISU ZADOVOLJNI / Muke ugostitelja u Zagrebu zbog novih poteza gradskih vlasti: 'Terasa puno više znači nego jedno parkirno mjesto'

Negoduju jer su, kažu, nedovoljno jasni kriteriji za dodjeljivanje terasa te pravila oko parkirnih mjesta, ali i vatrogasnih pristupa

5.4.2022.
21:15
VOYO logo

Nekim ugostiteljima u središtu Zagreba pravila o zadržavanju terase i dalje nisu jasna.

"Ja sam danas dobio rješenje da sve mora biti maknuto, ne samo ja već i vjerojatno ostali kolege, tu pod ovim što imamo, današnjim rješenjem, nijedna stolica, nijedan stol na Cvjetnom trgu u Preradovićevoj ne bi smio biti tu. Imamo usmeno obećanje, htjeli bismo dobiti crno na bijelo", kazao je Siniša Matijević, vlasnik ugostiteljskog objekta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je fleksibilan, kaže, ali koordinacija s redarstvom i Službom za izdavanjem dozvola u Poglavarstvu, čini se, nedostaje. 

"Mi već preko sto dana funkcioniramo na način da ne znamo gdje smo, što smo, ne nabrajam sad da se moraju maknuti podesti. Recimo, ja sam otfurao doma stakla kaljenoga koje sam plaćao 40 tisuća kuna i eno puna garaža. Lani sam dobio dozvolu da ga stavim, ove godine ga moram maknut i više ne može biti.  Što ću ja sad s tim, ne kužim?", pita se Matijević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to gotovo dva tjedna nakon sastanka ugostitelja s gradom gdje su dogovorili da moraju u roku dva tjedna ukloniti fiksnu i tešku opremu zbog vatrogasnih pristupa. Problem su i parkirna mjesta - dok je nekima produžen parking za terase, drugima nije, poput Ljupki Gojić Mikić. Smetaju je, kaže, dvostruka mjerila. 

"Nije pitanje zašto je njima produženo jer mi je drago da ljudi imaju priliku dalje raditi i vratiti sve ono što su izgubili u dvije godine zbog korone, nego je pitanje zašto nama nije i ovo nije pitanje terasa samo", kazala je Gojić Mikić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od tih tri parkirna mjesta da ti u svom trošku isfinanciraš gradu Zagrebu i zajednici, građanima Knežije  dodatnih 20 parkirnih mjesta dokle god oni ne misle što će biti s tim zapuštenim zemljištima, ti dobiješ odgovor da nije u mogućnosti to financirati, što ja apsolutno ne vjerujem u to", kazao je njen suprug Mihael Mikić

Kriteriji nisu individualni, tvrdi gradonačelnik Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice proširenje terasa nauštrb parkirnih mjesta je nešto što više ne možemo raditi u gradu Zagrebu. Parking mjesta nema dovoljno niti u jednoj gradskoj četvrti, a kamoli u centru grada. I to je još jedan u nizu sastanka na kojima ćemo tu komunikaciju unaprijediti", kazao je Tomašević. 

Posljednjih nekoliko mjeseci deseci ugostitelja ostali su bez terasa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je to nedopustivo da terase na koje su određeni ugostitelji računali naročito u mjesecima koji će biti topliji, koji će privlačiti goste na terase, svakako terasa puno više znači nego jedno parkirno mjesto", kazala je Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika. 

Iz udruge Glas poduzetnika dodaju kako su spremni na novu rundu sastanaka kako bi pravila svima bila jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo