OKUS PO REPI / Muke voćara: 'Dovoljan je jedan kamion uvezenog voća da poremeti stanje na našem tržištu'

Image

Svi sektori domaće poljoprivrede su pod snažnim pritiskom nelojalne konkurencije

6.8.2020.
8:40
VOYO logo

U vrijeme berbe domaćeg sezonskog voća, svaki kamion uvezenog napravi strašan potres kod domaćih proizvođača. Najveća je pritom sramota što na police stiže voće bez ikakva okusa jer je ubrano previše rano, komentira poznati voćar Domagoj Škobić situaciju u kojoj se nalaze brojni domaći proizvođači, a na što je nedavno upozorila i Hrvatska poljoprivredna komora. 

Image
nova pravila podjele milijardi eura /

Strategije EK su dobre prilike za RH 'ako se na vrijeme pripremimo i dobro isplaniramo'

Image
nova pravila podjele milijardi eura /

Strategije EK su dobre prilike za RH 'ako se na vrijeme pripremimo i dobro isplaniramo'

"Izlaskom na tržište se natječemo s viškovima roba iz Španjolske, Francuske, Italije ... Imamo pritom situaciju da u Španjolskoj marelica košta od dva do četiri eura, a kod nas ih možeš kupiti za jedan euro. 'Kvaka' je u četiri vrste skrivenog poticaja kojeg imaju uz stabilno te ogromno tržište. Samo višak proslijede nama i naprave poremećaj u vrijeme naše berbe. Oni čuvaju svoje od dampinga, a mi smo upravo takvo tržište", istaknuo je za Agroklub ovaj voćar iz Aljmaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački lanci, upozorava, traže i duže vrijeme manipulacije: "Primjerice, za marelicu od 15 do 30 dana, a ja sam više pobornik kratke prodaje jer tada osjetite okus voća. Naime, kada ga uberete 15 dana prije optimalnog vremena, imamo situaciju da svako voće ima okus repe. Dobiju ljudi žgaravicu i više nemaju želje jesti ih. Kod nas je dovoljno da vam na tržište uđe jedan kamion voća i napravi poremećaj".

Svi sektori domaće poljoprivrede pod snažnim pritiskom nelojalne konkurencije 

Nažalost, tako je trenutno s lubenicama, rajčicama, marelicama, grožđem, a kasnije će biti ista priča s mandarinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz voće i povrće, iz HPK su upozorili da su svi sektori hrvatske poljoprivrede pod snažnim pritiskom nelojalne konkurencije, a iako se očekivalo da će država zbog korona krize započeti zaokret i više raditi na podizanju samodostatnosti i kontroliranja uvoza do toga nije došlo. 

"Situacija na terenu i u trgovini pokazuje da je hrvatsko tržište preplavljeno robom iz uvoza, po dampinškim cijenama, zbog čega je važno poduzeti hitnu reakciju nadležnih institucija te strože primijeniti sve odredbe Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i Zakona o trgovini kao i kažnjavati one za koje se utvrdi da nude robu ispod proizvođačkih cijena", zaključak je 27. sjednice Upravnog odbora Komore, a predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir na osnovu njihovih kritika zatražila je hitnu reakciju Vlade i interventne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo