po brzom postupku / MUP automatizira sustav: čim tajna kamera snimi prekoračenje brzine, stiže vam 'čestitka'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako su kamere postavljene s namjerom da se kazne prebrzi vozači, putem njih mogu se sankcionirati i drugi prekršaji poput korištenja mobitela u vožnji, nekorištenja sigurnosnog pojasa i slično

27.2.2017.
18:28
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj je zabilježen dramatičan porast prometnih nesreća i prekoračenja brzine, zbog čega MUP dodatno postrožuje svoje mjere o sigurnosti u prometu. 

Naime, u srpnju 2015. godine u Osječko-baranjsku županiju je stiglo pet kamera koje se premještaju u deset kućica na isto toliko lokacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje i kada se kamere točno nalaze, zna jako mali broj policajaca, pa prekršitelji često i zaborave na njih. No, ubrzo ih se sjete kada im na adresu stigne "čestitka" s kaznom, piše Glas Slavonije.

Do sada su kazne stizale i nekoliko mjeseci od kada je kamera zabilježila prekršaj, no uskoro će se to odvijati automatski. Naime, MUP je upravo u fazi izrade dokumenata potrebnih za natječajnu dokumentaciju i provedbu javnog natječaja za uvođenje automatskog procesuiranja prometnih prekršaja. Uvođenje automatizacije u funkciju planira se odmah nakon što se izrade potrebne aplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Automatizacija predstavlja funkcionalno tehničko rješenje koje korištenjem najsuvremenijih tehnologija, na temelju snimanja i praćenja prometa na cestama, otkriva i detektira počinjenje određenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Na temelju tako nastale fotografije ili videozapisa, vozilo se prepoznaje prema registracijskoj tablici, nakon čega se na temelju dostupnih baza podataka registriranih vozila u Hrvatskoj, ali i drugim dostupnim bazama registriranih vozila (Europska unija), automatski izrađuju i na adresu vlasnika dostavljaju potrebne obavijesti o prekršaju ili drugi dokumenti u skladu s odredbama Prekršajnog zakona", doznaje Glas Slavonije iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Iako su kamere postavljene s namjerom da se kazne prebrzi vozači, putem njih mogu se sankcionirati i drugi prekršaji poput korištenja mobitela u vožnji, nekorištenja sigurnosnog pojasa i slično. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nekome padne na pamet da ošteti kamere, za to je u Hrvatskoj predviđena zatvorska kazna do pet godina. Kamere su pak postavljene u ormare neprobojne za metke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo