bitno za vozače / MUP kazne pretočio u eure pa se zbog tečaja visina kazni mijenja. Provjerite koliko

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zanimljivo je i da je kazna za bicikliste i one koji koriste električni romobil skuplja nego za vozače automobila

28.10.2022.
17:17
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon reakcije Faktorafa na članak u kojem smo objavili da je policija zbog uvođenja eura krivo preračunala prometne kazne, kontaktirali smo PU Međimursku te su nam pojasnili da nije policija mijenjala iznos kazni, nego da je Sabor izglasao izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog kojeg su se mijenjali i iznosi kazni.

Navode kako policija nije zakonodavac, da je izmjene donio Sabor i da su kazne "zaokružene" na nulu i to na nižu deseticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo originalnog članka:

Policija podsjeća da uskoro kreće obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima. Ista je, navode, na snazi od 1. studenog do 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura), ističu.

Inače, ako ovu kaznu u eurima pomnožimo sa službenim tečajem koji će se u RH koristiti od 1. siječnja, a kojeg su dužni istaknuti prilikom iskazivanja u dvojnim cijenama ispada da je kazna u kunama ipak 226,035 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored navedenog, sukladno odredbama članka 101. citiranog Zakona, vozači bicikala te prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili i dr.) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura).

Također, i u ovom slučaju je riječ o različitim iznosima u kunama te bi kaznu koju ste iz eura pretočili u kune trebali platiti u iznosu od 452,07 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, vozače motornih vozila, pozivamo na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu, zaključuju.

Tražili smo pojašnjenje i u u policiji nam objašnjavaju da je Sabor izglasao izmjene postojećeg zakona kojim se išlo promijeniti iznos kazni kako bi one bile lakše primjenjivale, odnosno kako bi se izbjeglo da iznos kazne i decimale koji ima i decimale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo