presuda općinskog suda / MUP mora policajcu platiti 9240 kuna za građansko odijelo jer je radio u svojoj odjeći

Image
Foto: Vijest.hr

Osim naknade za građansko odijelo, MUP bi trebao platiti i 4687 kuna naknade parničnih troškova uvećanih za zatezne kamate

14.12.2017.
15:40
Vijest.hr
VOYO logo

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da MUP jednom policajcu treba isplatiti naknadu za građansko odijelo u iznosu od 9240 kuna, uvećano za zatezne kamate jer mu nije bilo uvaženo pravo na plaćeno civilno odijelo te je policijske poslove godinama obavljao u vlastitoj odjeći.

Sud je u cijelosti prihvatio tužbu policajca Ž. H. u kojoj je naveo da je bio zaposlen u Mobilnoj jedinici prometne policije kao ''policijski službenik – motociklist'', a od 2014. i vođa ophodnje te da, prema pravilniku, za obavljanje policijskih poslova ima pravo na građansko odijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je i prema članku Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, koji je bio na snazi do studenoga 2013, imao pravo na civilnu odjeću i obuću za obavljanje posla, a od tada na osnovnu i dodatnu policijsku odoru. No, MUP mu tada nije dao odoru već je zadužio samo neobilježenu zimsku taktičku jaknu i remen za prikriveno oružje.

Tu je jaknu, ističe, mogao koristiti samo tri mjeseca godišnje, a ostalih je devet mjeseci tijekom 2014. i 2015. policijske poslove obavljao isključivo u vlastitoj odjeći i obući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, MUP je u odgovoru na tužbu naveo da je policajac Ž. H. zadužio taktičku jaknu i natpis "policija" za prsa i leđa te ''da je rok uporabe jakne pet godina i može biti u uporabi do 2017''. Isticali su i da je tijekom 2013. mjesec i pol dana radio u odori motociklista te je zadužio motociklističku odoru pa nije ''policijske poslove primjenom policijskih ovlasti obavljao isključivo u građanskom odijelu''. Stoga su u MUP-u predložili odbaciti tužbeni zahtjev u cijelosti.

No, kako se ističe u presudi, sud je na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno kao i svih dokaza zajedno te na temelju rezultata cjelokupnog postupka zaključio da je tužbeni zahtjev policajca u cijelosti osnovan. Osim naknade za građansko odijelo, MUP bi trebao platiti i 4687 kuna naknade parničnih troškova uvećanih za zatezne kamate, ali na tu presudu Ministarstvo unutarnjih poslova ima pravo žalbe Županijskom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo