'DVOSTRUKI KRITERIJI' / MUP potresa afera za aferom: Sindikat prozvao glavnog ravnatelja zbog šefa zagrebačke policije

Image
Foto: Pixsell/Vijesti.hr

Sindikat u otvorenom pismu proziva glavnog ravnatelja policije za dvostruke kriterije kojima štiti načelnika PUZ-a

29.10.2019.
9:57
Pixsell/Vijesti.hr
VOYO logo

Predsjednik sindikata policijskih službenika, Mario Puškarić, poslao je otvoreno pismo medijima, ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini, pod nazivom 'dvostruki kriteriji glavnog ravnatelja policije i zataškavanje zlouporabe položaja i ovlasti načelnika PUZ-a'.

"Najviše me pogodila rečenica ministra unutarnjih poslova da se 'nepravilnosti unutar MUP-a' rješavaju konzekventno i brzo', a onda ja izvučem slučaj koji je star godinu dana i po kojem se ništane poduzima. Naime, jedan sindikalni povjerenik koji je djelatnik Policijske uprave zagrebačke je službeni e mail koristio u sindikalne svrhe.  Poslao je oko 20.000 e mailova zbog čega je pao elektronički sustav MUP-a i time ga doveo u ugrozu. Poslao sam dopis načelniku te policijske uprave, Marku Rašiću na što je on odgovorio dopisom u kojem je naveo kako je tog djelatnika 'usmeno upozorio' i da vjeruje kako će ta mjera djelovati. Problem je u tome što 'usmena opomena' kao takva nije predviđena zakonom i ne postoji. On je kao načelnik dužan protiv tog djelatnika pokrenuti disciplinski postupak, a drugostupanjsko tijelo nakon toga odlučuje o mjeri i elementima tog disciplinskog postupka", kazao je za Vijesti.hr, Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je nakon toga poslao i dopise ministru te glavnom ravnatelju.

"Ministar je nakon toga izrijekom zabranio da se službena elektronička pošta koristi u privatne i sindikalne svrhe, a ja sam vezano za načelnika PUZ-a poslao upite i ministru i ravnatelju. Međutim, već godinu dana nema odgovora", pojašnjava Puškarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

'Ministar i glavni ravnatelj policije 'prihvatili su ostavke' visokih dužnosnika policije od samog zamjenika glavnog ravnatelja policije do načelnika policijskih uprava zbog slučaja 'brzina' pod tumačenjem da su od prvog dana od kad su preuzeli odgovornost za sustav MUP-a poslali jasnu poruku svima da kada se napravi greška će reagirati onako kako to nalažu propisi, kako nalaže odgovornost u javnoj i državnoj službi i da je to način na koji vode sustav te da je MUP jedan sustav koji vrlo konzekventno i brzo reagira kada su u pitanju određene nepravilnosti u njegovim redovima.

Ponukani tom konzekventnošću i brzinom te tim ohrabrujućim, visokomoralnim i pravednim izjavama koje dolaze od osoba koje upravljaju sustavom MUP-a ne možemo se oteti dojmu i ne reagirati te javno ne podsjetiti samog ministra, a osobito glavnog ravnatelja policije, s našim podneskom koji smo im uputili 17. 12. 2018. godine broj SPS-01-02/72-3-2018. temeljem članka 5. Zakona o policiji, kao i temeljem članka 204., 205. i 207. Zakona o kaznenom postupku vezanim za, po našem mišljenju, protuzakonito ponašanje Marka Rašića, načelnika najveće i najbrojnije policijske uprave u Hrvatskoj, Policijske uprave zagrebačke, u slučaju nepokretanja disciplinskog postupka tj. ne poduzimanju zakonskih ovlasti koje su mi dane i koje je dužan primjenjivati. Tom prilikom tražili smo, sukladno zakonskim propisima, odgovor o poduzetim mjerama i radnjama kojeg nismo dobili od glavnog ravnatelja policije. Stoga opravdano sumnjamo da je cijeli slučaj zataškan kako bi sam glavni ravnatelj policije zaštitio svog vjernog i poslušnog načelnika policijske uprave koji bespogovorno i besprijekorno odrađuje sve službene zadaće koje mu se nalože, a čime je, ako je propustio poduzeti dužne radnje i sam odgovoran kao glavni ravnatelj policije. Prisjetit ćemo se pritom i slučaja novinarke Klancir u kojem se, sasvim slučajno, pojavljivalo ime i prezime tog načelnika policijske uprave i zbog kojeg smo javno prozvali glavnog ravnatelja policije radi nestručnosti i nepoznavanja propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog javnog interesa cjelokupni predmet dostavljamo u prilogu ovog otvorenog pisma, a iz kojeg je razvidno da je načelnik Policijske uprave zagrebačke, kako bi zaštitio glavnog sindikalnog povjerenika od disciplinskog progona zbog teške povrede službene dužnosti propisane čl. 96. st. 1. t. 9. Zakona o policiji, izrekao nepostojeću mjeru 'usmenog upozorenja' iako nije bio ovlašten niti voditi postupak, a kamoli donositi odluku za konkretnu povredu službene dužnosti već je bio jedino ovlašten i dužan pokrenuti disciplinski postupak i to po službenoj dužnosti. Naime, disciplinski postupak za teže povrede službene dužnosti pokreće se po službenoj dužnosti i načelnik niti jedne policijske uprave, nema ovlast samovoljno donositi odluke koje su Zakonom o policiji delegirane drugom tijelu u konkretnom slučaju disciplinskom sudu, a osobito ne iznositi subjektivne zaključke nakon što je određena povreda počinjena niti izricati mjere koje nisu niti propisane Zakonom o policiji, kao što je u konkretnom slučaju učinio i policijskom službeniku izrekao nepostojeću mjeru 'usmenog upozorenja'.

Obzirom da se u konkretnom slučaju radilo o dužnosti i obvezi koju načelnik policijske uprave ima kao odgovorna osoba koju je ministar ovlastio sukladno Zakonom o policiji jer se konkretnom slučaju postupak pokreće po službenoj dužnosti navedeni načelnik nije mogao niti imao pravo sam prosuđivati da li će ovlast primijeniti ili ne kada su se ispunili zakonski uvjeti već ju je morao primijeniti i podignuti disciplinsku optužnicu što nije učinio čime je zlorabio svoj položaj i ovlast jer nije obavio svoju dužnost da bi pogodovao drugoj osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz korespondencije između sindikata i načelnika nedvojbeno potvrđena odgovornost načelnika Policijske uprave zagrebačke, stoga smo od glavnog ravnatelja policije prije godinu dana zahtijevali pokretanje disciplinskog postupka protiv njega zbog teške povrede službene dužnosti iz čl. 96. st. 1. t. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi), kao i utvrđivanje kaznene odgovornosti te dostave prikupljenih saznanja i obavijesti nadležnom državnom odvjetniku radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke.

Zahtjev smo temeljili i na presudi Upravnog suda RH, kao i na tome da je sam MUP podnio Upravnom sudu u Zagrebu tužbu radi davanja suglasnosti za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika PU krapinsko-zagorske, koji je obnašao dužnost sindikalnog povjerenika, radi teške povrede službene dužnosti zbog identičnog ponašanja kojeg je počinio i navedeni policijski službenik za kojeg smo tražili pokretanje disciplinskog postupka, a kojeg je od disciplinskog progona zaštitio sam načelnik policijske uprave tj. osoba koja je jedina ovlaštena i dužna po službenoj dužnosti podnositi zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka nadležnom disciplinskom sudu u slučaju teške povrede službene dužnosti, a u slučaju lakših povreda i sama voditi postupak i donositi  odluke o kazni koje su propisane isključivo Zakonom o policiji, a koje nikako ne mogu biti nepostojeće poput 'usmenog upozorenja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na visokomoralne kriterije koji su smjenom navedenih osoba došle do izražaja u MUP-u radi prometnih prekršaja koji su počinjeni izvan službe s privatnim vozilima od ministra i glavnog ravnatelja policije zahtijevamo odgovor zbog čega postoje dvostruki kriteriji unutar MUP-a i zašto glavni ravnatelj policije štiti načelnika PU zagrebačke u propustima koji se tiču odgovornosti u izvršavanju njegovih službenih zadaća, a time i zadiru u segment zlouporabe položaja i ovlasti, jeste li sukladno zahtjevu koji ste dobili od sindikata proveli inspiciranje konkretnog slučaja, proveli disciplinski postupak protiv načelnika PU zagrebačke i o tome obavijestili nadležno državno odvjetništvo sukladno Zakonu o kaznenom postupku radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke?'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Policijske uprave Zagrebačke demantirali su javnu objavu Sindikata policijskih službenika. Njihov demantij prenosimo u cijelosti:

"U kolovozu 2018. godine Policijska uprava zagrebačka zaprimila je dopis Sindikata policijskih službenika u kojem se navodi nenamjensko korištenje službene elektroničke pošte MUP-a s koje je policijski službenik slao obavijesti Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH u sindikalne svrhe članova, a koje je u suprotnosti s Uputom Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale od lipnja 2018. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služba za zakonitost postupanja Policijske uprave zagrebačke temeljem zaprimljenog dopisa Sindikata policijskih službenika provjerila je navode i utvrdila da je navedeni policijski službenik, glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH podružnice Policijske uprave zagrebačke te povjerenik II. policijske postaje Zagreb, uistinu koristio službenu elektroničku poštu za sindikalne aktivnosti, odnosno upućivao obavijesti članovima ali pri tome nije ugrozio sustav elektroničke pošte niti je došlo do pada istog kako je medijima naveo predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić. 

S korištenjem službene elektroničke pošte glavni povjerenik prestao je odmah po saznanju za Uputu Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Uputa Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale je dostavljena svim čelnicima sindikata u lipnju 2018. godine, a s obzirom da se glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH podružnice Policijske uprave zagrebačke te povjerenik II. policijske postaje Zagreb tada nalazio na bolovanju, odmah po povratku na posao i po saznanju za Uputu, prestao je dalje koristiti službenu elektroničku poštu za sindikalne aktivnosti.

S obzirom da Služba za zakonitost postupanja Policijske uprave zagrebačke u konkretnom događaju nije utvrdila elemente povrede službene dužnosti glavnog povjerenika o tome je službenim dopisom u ime načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića obavješten predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u konkretnom slučaju nisu utvrđeni elementi povrede službene dužnosti, protiv policijskog službenika, ujedno i glavnog povjerenika Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH podružnice Policijske uprave zagrebačke te povjerenika II. policijske postaje Zagreb, shodno tome nije niti pokrenut disciplinski postupak, niti mu je načelnik Policijske uprave zagrebačke izricao bilo kakvu sankciju niti upozorenje već je glavnom povjereniku od strane službenice za zakonitost postupanja, koja je provodila inspiciranje, skrenuta pozornost na dosljedno poštivanje naprijed navedene Upute Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale, a što ne predstavlja nikakvu vrstu sankcije, kao što to u otvorenom pismu navodi predsjednik Sindikata policijskih službenika aludirajući da ju je izrekao načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić."

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo