Policajci tukli dječaka? / MUP reagirao na optužbe Komesarijata: 'Ovo je još jedna u nizu neutemeljenih tvrdnji iz Srbije'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se priopćenjem na optužbe Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije

2.9.2019.
13:30
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) objavio je da su pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli maloljetnog Afganistanca K.S., rođenog 2003. godine, uhvaćenog prilikom pokušaja skupine od 16 migranata da pređu granicu.

Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu službenih državnih organa Hrvatske, kako se navodi u dokumentu Komesarijata, najprije je izdvojen iz skupine migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je bio zatvoren u u prostoriju gdje su ga tukla četiri pripadnika granične policije. Natjerali su dga da se skine, pa polijevali vodom. Kada se stvorila lokva dječaka su kroz vodu mučili strujom preko elektrošokera, stoji u priopćenju spomenute Komisije, naveli su u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na priopćenje Komesarijata reagiralo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije upoznato sa slučajem kojeg navodi Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije niti je ostvarena bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH.

Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9 487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine  predstavlja povećanje od 200 posto. 

Za istaknuti je i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara pri čemu značajan udio imaju i srbijanski državljani (17%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srbijanski državljanin pobjegao iz kombija s kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju. 

Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je zadnji slučaj u nizu, a tijekom prošle zime nerijetke su bile situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i djecu zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo