unatoč blažim mjerama / Muzeji već u ponedjeljak mogu otvoriti svoja vrata, ali neki zagrebački ipak će ostati zatvoreni

Na kulturnim objektima u vlasništvu Grada Zagreba šteta je oko 140 milijuna kuna

25.4.2020.
8:00
VOYO logo

U ponedjeljak počinju raditi muzeji diljem Hrvatske, no to neće biti slučaj za mnoge zagrebačke jer potres se pobrinuo da mnoga vrata ostanu zatvorena. Šteta na muzejima, ali i drugim kulturnim institucijama iznosi oko 140 milijuna kuna, a tek manjina, oko 30 posto je statički pregledano.

Postavljeni su potporni stupovi

U 6:24 tog 23. ožujka potres je zaustavio vrijeme. Baš u Državnom arhivu, mjestu koji je tu zbog vremena. I baš u vrijeme kada su pripremali izložbu o velikom zagrebačkom potresu iz 1880. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao da smo bili zlouki najavljivači ovog užasnog potresa koji nas je zadesio, tako da ćemo to odgoditi za sljedeću godinu'', izjavio je Darko Rubičić, ravnatelj Državnog arhiva.

Gornjogradska zgrada je zaštićeno kulturno dobro i privremeno je neuporabljiva. Postavljeni su potporni stupovi kako bi se moglo kretati ovim hodnicima i doći do građe. Jer ovdje se nalaze svi originalni nacrti, tlocrti, građevinske dozvole Gornjeg i Donjeg grada koje građanima sada trebaju za obnavljanje stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svu ovu dokumentaciju imamo na mikrofilmu, izuzev statičkog računa po kojeg moramo ići u spremišta, a do sada nismo mogli doći do njih'', objasnio je Rubičić.

Jedna od najpogođenijih zgrada je 130 godina stara palača Muzeja za umjetnost i obrt. Srušili su se dimnjaci, imaju tri ogromne rupe u krovu i zbog urušavanja ne mogu pristupiti trećini zgrade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo evakuirali najosjetljivije predmete iz najugroženijih zona, krenuli smo s čišćenjem urušenih dijela, krenuli smo s popravak krova, jer to je najvažnije tri dimnjaka urušila i to su rupe 5x5 metara ili više'', kazao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Isprepletena povijest

Inače, zgradu je projektirao arhitekt Herman Bolle, koji je obnovio zagrebačku katedralu. Dotadašnji barokni oltar, nastradao u velikom potresu, opet je oštećen. Povijest Muzeja i potresa je isprepletena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Muzej je osnovan u veljači u današnjoj Praškoj ulici, otvoren 21.6., u devetom mjesecu je bio potres. Ove godine smo u veljači otvorili novi dio muzeja, nakon mjesec dana je bio potres'', rekao je Gašparović.

Teško su prošle i knjižnice grada Zagreba, posebno ona na Krvavom mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neke lokacije su dosta stradale u potresu i nećemo ih moći otvoriti u ponedjeljak. Imamo žute naljepnice, imamo zelene s potrebom za uređenjima. Ali imamo i lokacije na kojima statičari nisu izvršili pregled, tako da ćemo morati sačekati njihovo stručno mišljenje'', izjavila je Ivančica Đukec Kero, knjižničarska savjetnica.

Na 91 prostoru kulturnih objekata u vlasništvu Grada Zagreba šteta je oko 140 milijuna kuna. Pregledano je tek 29 zgrada, od kojih je većina, njih 20, dobila zelenu naljepnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najteže nastradali objekti, kao što već znate su naš Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Umjetnički paviljon, kazalište Komedija, knjižnica Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu i Hrvatski školski objekt'', kazala je Milana Vuković Runjić, pročelnica Ureda za kulturu.

Iako muzeji već u ponedjeljak mogu otvoriti svoja vrata, neki zagrebački ipak će ostati zatvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo