zbog žičane ograde na granici / MVEP uručio Sloveniji novu diplomatsku notu: 'Prekršili ste Sporazum o pograničnom prometu i suradnji!'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju kako je Slovenija zagrađivanjem dvije prijelazne točke prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji iz 1997. te da dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog sporazuma

26.11.2015.
14:20
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo je u četvrtak slovenskom veleposlanstvu u RH diplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zagrađivanja prijelaznih točaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Zagrađivanjem dvije spomenute prijelazne točke Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji iz 1997. te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog sporazuma koji već dugi niz godina jamči i omogućava nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane, priopćio je MVEP. 

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žices navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istovremeno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Republike Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama.

U razgovoru sa slovenskim otpravnikom poslova istaknuto je da Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila jer je Slovenija zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena. 

Navedeno postupanje slovenske strane dovodi u pitanje opstojnost Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe, ističu u MVEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo