Visoko na Dinari / Na 1645 metara djeca poginulih branitelja otkrila su Spomenik Domovini i svojim očevima

Visoko u planini nije bilo lako napraviti spomenik. Sve se prevozilo helikopterima

4.8.2019.
19:28
VOYO logo

Na najvišem vrhu Hrvatske, na Dinari, svečano je otkriven Spomenik Domovini! Postavljen je na vrhu Ošjak na inicijativu planinara i veterana 7. gardijske brigade Puma.

Na tom su mjestu hrvatski vojnici držali položaje od studenog '94. do Oluje, kada se krenulo u konačno rušenje takozvane SAO Krajine. Neki od njih prisjetili su se kako je bilo smrzavati se na - 30 C i gledati Knin kao na dlanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 1645 metara nadmorske visine na Dinari djeca poginulih branitelja otkrila su Spomenik Domovini i svojim očevima.

"Ne može se to opisat, to je ponos veliki, sreća. Znači, da se brine o djeci i obiteljima poginulih branitelja", govori za RTL Danas sin poginulog branitelja Milan Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno vremena i truda

Visoko u planini spomenik nije bilo lako napraviti. Sve se prevozilo helikopterima.

"Kolege iz Stanice Split i kolege iz udruge veterana 7. gardijske brigade Puma uložili su puno vremena i truda da bi ovo sve organizirali i napravili. Uz potporu MORH-a i HRZ-a ovo je ispalo jako dobro", kaže pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom mjestu na Dinari se od studenog 1994. pripremalo oslobađanje Knina.

"Mogu reći i pohvaliti se da generalna ideja oslobađanja Knina nije od Glavnog stožera, nego je moja. Posebno ovaj dio kad se ide prema Crvenoj zemlji jer sam ja u onoj bivšoj vojsci bio na poligonu ovdje na Dinari onda sam znao gdje će oni staviti cjelokupno topništvo", rekao nam je umirovlejni general Rahim Ademi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZAN VIJESTI

Osam mjeseci na Dinari proveo je i Damir Krstičević gdje je i ranjen. Vjetar s Dinare i temperature do minus 30 jedva su izdržali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U povijesti ratovanja hrvatski vojnik nikada nije opstao na ovakvoj planini. Ne samo da smo opstali, tu smo napravili gotovo 80 kilometara cesta, zatim smo izvukli tenkove. 
A izvlačenje tenkova na Dinaru - pa to je ravno čudu. To se izučava i danas na svim sveučilištima u svijetu", kaže ministar obrane.

Nekadašnji branitelji, ali i planinari na vrhu Dinare završili su jednotjedno pješačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je deveti pohod, ja sam osam puta bio na njemu, a isto kad sađem u Knin, cilim Kninom proplačem do tvrđave", govori Ivica Poljak iz 126. domobranske pukovnije. 

"Krenuli smo prije šest dana iz Voštana pa preko Maglaja, Velike Duvjakuše, Rupa, Cetine i sad smo na Dinari", dodaje Dario iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo