KOVAČEVIĆ O INA-I / 'Magistar Plenković je rekao Ćoriću da se potpiše ugovor o izvozu nafte u Mađarsku. Zekanović? Pitanja su mu lajt'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dragan Kovačević pojavio se na Antikorupcijskom vijeću, dok premijer, Mišetić i Ćorić , koji su također pozvani na javno saslušanje, nisu

6.10.2022.
11:07
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U Saboru se danas održava 25. sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, odnosno, Antikorupcijskog vijeća.

Jedina točka dnevnog reda odnosi se na INA-u te se odnosi na javno saslušanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tomislava Ćorića, bivšeg ministra u Vladi Republike Hrvatske, Tene Mišetić, bivše zamjenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske te Dragana Kovačevića, bivšeg čelnika trgovačkog društva JANAF, d.d., radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom INA d.d. s ciljem unaprjeđenja mjera iz Akcijskog plana za razdoblje od 2022. do 2024. godine uz Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine koje se odnose na poboljšanje upravljanja i sprječavanje korupcije u trgovačkim društvima i pravnim osobama u vlasništvu Republike Hrvatske, osobito onih koje su od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Kovačević pojavio se na Antikorupcijskom vijeću, dok premijer, Mišetić i Ćorić nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je odgovorio na pitanje Nikole Grmoje o sastanku o Vladi o INA-i na kojem se, kako se spominje u medijima, govorilo o zatvaranju sisačke rafinerije.

Image
prvi intervju nakon pritvora /

Dragan Kovačević EKSKLUZIVNO za RTL: 'Sisačka rafinerija mora se otvoriti! I stari kazan može ispeći rakiju'

Image
prvi intervju nakon pritvora /

Dragan Kovačević EKSKLUZIVNO za RTL: 'Sisačka rafinerija mora se otvoriti! I stari kazan može ispeći rakiju'

"Svašta sam prošao, najveće uvrede ovdje neće me pokolebati da kažem što mislim. Nisam ovdje došao kao pokajnik. Došao sam ovdje, što bi rekao magistar Plenković, radi javnosti", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je opisao svoj put u JANAF-u te kazao što je sve učinjeno dok je bio predsjednik Uprave.

"Poslovanje JANAF-a je išlo u smjeru da smo puno investirali da bi Hrvatska bila energetski puno bolja nego prije tih investicija. Napravili smo milijun tona skladišnih kapaciteta za mog mandata, to može svjedočiti gradonačelnica Omišlja, pa u Sisku napravili pravce, povezali sustav. Sve je trajalo 9 godina. Kad je uspjeh došao na svoje vrijeme, došla mi je milicija", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je komentirao i sastanak na kojem je donesena odluka o potpisivanju Memoranduma koji je za rezultat imao zatvaranje sisačke rafinerije te izvoz nafte u Mađarsku.

"Taj sastanka je bio pripreman na nivou ministra. Ministar je vršio pritiske na nas da potpišemo Memorandum. Vršen je pritisak prije toga 10 godina. Ja 10 godina to slušam od različitih Vlada. Kako dođe koji ministar ponavlja istu priču. Kažem da to nije dobro, da je štetno za nacionalne interese i oni odustanu. Ja sam doslovno rekao da je to iznad mojih shvaćanja korporativnog upravljanja", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se tražilo da sisačka rafinerija bude zatvorena na način da to u korporativnom smislu INA-e stvara gubitke.

"Da su iz Siska išle jabuke, u letu bi potpisao ugovor. Ja Memorandum nisam htio potpisati. Taj Memorandum je političko pitanje", kazao je Kovačević te dodao da čim je ministarstvo potpisnik Memoranduma da je sve dobilo političku dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni ministar Ćorić baš nije bio za potpis. Dva-tri puta je takav ugovor dolazio kod nas bez Ministarstva gospodarstva jer su svi izbjegavali to potpisati. Imali su osjećaj da to nije dobro", kazao je.

"Onda se dogodio sastanak u Vladi. Prvi, zadnji i jedini put da sam bio na takvom sastanku. Bio je magistar Plenković, doktor Ćorić, ja, dva Plenkovićeva savjetnika i Tena Mišetić. Pozvan sam na konzultacije što ja mislim o tome. Rekao sam da to nije dobro za nacionalnu i energetsku sigurnost HR. Ćorić je i hoće i neće. Ja sam rekao da ga neću potpisati. Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se s tim Memorandumom ide. Razišli smo se u burnoj atmosferi. Plenković me htio tada smijeniti ali nije mogao jer je JANAF radio najbolje ikad", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije bio niti na jednom sastanku u INa-i već njegovi suradnici.

"Nitko nije rekao zatvori rafineriju Sisak, to se dogodilo kad je potpisan memorandum", rekao je i dodao da je JANAF bio u odličnoj poslovnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je sukus Memoranduma bio da se napravi prespoj iz rafinerije Sisak prema JANAF-u kako bi nafta iz skladišnih kapaciteta išla prema Mađarskoj.

Kazao je da se sastanak održao 2018. nekih mjesec ili dva dana prije nego je Memorandum potpisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova Mirela Ahmetović pitala je Kovačevća je li 2012. zagovarao izvoz nafte u Mađarsku te po kojoj se cijeni nafta izvozi iz Hrvatske u Mađarsku.

Kovačević je kazao kako ne zna cijenu izvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi naplaćujemo transport, nevezano kolika je cijena", kazao je.

Zastupnica Dalija Orešković postavila je niz pitanja Kovačeviću, uostalom i o tome jesu li o Memorandumu pripremili raspravu unutar JANAF-a te tko je sudjelovao u pregovorima oko Memoranduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su sve pitanja za Inu. Ina je ta koja prodaje. Ovdje imate stratešku odluku. Cjenovna pitanja su za INA-u. Oni su ti koji prodaju tu naftu. Pitanje koje se može ili ne može odgovoriti jest je li Ina spremna revidirati svoju situaciju i ponovno pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne", kazao je Kovačević.

Orešković je tražila stanku od 10 minuta da Kovačević može ponovno pogledati pitanja. Kovačević je rekao da će odmah odgovoriti na njih, ali javio se Hrvoje Zekanović koji je htio dodati nova pitanja. Grmoja mu je dao opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješi", kazao je Grmoja.

"Vašem ćaći i materi bi bilo najbolje da Vas se riješe", odgovorio je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je nastavio odgovarati na pitanja i rekao da JANAF funkcionira drugačije od HEP-a te da Skupština ima stotine članova.

"Memorandum je stvaran u ministarstvu i u INA-i", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Željka Jovanovića je li Plenković je naredio ministru Ćoriću da se potpiše Memorandum, Kovačević je kazao da je ministru sugerirano da se Memorandum potpiše.

Zekanović je replicirao Kovačeviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da oslovljavate predsjednika vlade s magistre, mene možete oslovljavati profesore. Par jednostavnih pitanja. Kad biste došli u priliku uništiti mobitel bacajući ga sa Savskog mosta biste li ga pustili ili bacili dalje? Kakvu torbu bi koristili za četiri-pet milijuna kuna kad bi ih stavljali u prtljažnik automobila? Zanima me, radi prijatelja pitam. Govorimo o političkoj odgovornosti zbog zatvaranja rafinerije u INA-i, to nam govorite vi koji ste USKOK-ov optuženik. Pitanje vama, je li veća politička odgovornost nazočnog Bože Petrova za arbitražu koja je oštetila Hrvatsku za dvije milijarde kuna? Ja bi rafineriju ostavio i potrudit ću se da se vrati. Niste rekli da je Memorandum neobvezujuć. Komentirajte mi i ono što je rekao Hrebak da je od vas dobio poluprijeteću poruku. Zanima me i kako vam je slušati kolegicu Orešković koja vam docira, pravi se svetica, a nedavno je molila vas, lobirala, radila sve da proda JANAF-u svoje odvjetničke usluge, to ste vi rekli. Kad ste bili u Slovenskoj, famoznom vašem klubu, tamo je dolazio i Milanović, jeste li s njim neformalno razgovarali o ovim temama?", kazao je Zekanović.

"Vaša pitanja su meni lajt pitanja, nisu nešto. Nisam bacio mobitele s nikakvog mosta", kazao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša pitanja su meni lajt pitanja, nisu nešto. Nisam bacio mobitele s nikakvog mosta. Pitanje torbe, nije bio u nikakvom gepeku nikakav novac. Novac koji sam vozio je moj novac i mog partnera. Ogradio sam se, možete svašta pitati, možete svašta čitati, ali čitajte obranu moju. Rekao sam da neću ovo iskorištavati za svoj slučaj. Imam lažnu optužnicu i to će se na kraju vidjeti. Novac koji je tamo bio je bio namijenjen za kupnju poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji. Ono je trebalo biti namijenjeno za 200 hektara zemljišta. Što se tiče kolegice Orešković, ona ima odvjetnički ured i najnormalnije traži posao kao i svi drugi. Znate, kad vas netko tri mjeseca udara u glavu, ja se ispričavam zbog toga, nije me molila na koljenima, to je možda bilo nepristojno od mene i to je moja isprika. Tražila je posao kao i svi ostali odvjetnički uredi, rekao sam ok, odite u pravnu službu i vidite ima li nekog posla. Hrebak? Rekao je da sam u vrećama za smeće nosio novac i da imam potvrđen nesrazmjer imovine. Što se tiče Milanovića, nisam ga vidio dugo vremena, nije me pitao ništa oko toga", kazao je Kovačević na što mu je Zekanović rekao da mu je suze potjerao na oči te da ga je ganuo.

Potom je Zekanović otišao i rekao da prepušta pozornicu Nikoli Grmoji.

Komentirajući radnička pisma o situaciji u rafineriji u Sisku, kazao je kako s tim nije upoznat te da je vidio patnju ljudi, pogotovo gospodina Predraga Sekulića, kojeg je spomenula Katarina Peović iz Radničke fronte.

Stjepo Bartulica pitao je Kovačevića da detaljno opiše sastanak jer Ćorić govori druge stvari.

"Ako pažljivo čitate njegovu izjavu, doktor Ćorić nije govorio suprotno od ovog. Nitko Ćoriću nije rekao da zatvori rafineriju", kazao je Kovačević.

Kazao je kako je pod "pritisak" mislio na razgovore.

"Što sam je trebao? Napraviti konferenciju i reći da su mi rekli da treba zatvoriti rafineriju? To se događa svaki dan", kazao je.

Zastupnici napominju da ga pitaju za političke pritiske i zašto tada nije upozorio na pritiske.

"Ja sam na tome sastanku i pozvan da to kažem. Ja nisam ni ministar, ne vidim kaznenu odgovornost. Da kažem da je Memorandum kazneno djelo? Valjda je najviša institucija izvršne vlasti premijer? Rekao sam to na najvišem sastanku. Moguće je da sam trebao izaći. Svatko ima odgovornost. Možda sam trebao dati ostavku, ali ništa se ne bi dogodilo i dalje bi proces išao", kazao je.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo