razlike / Na Badnjak svi jedu ribu, ali ne po istoj cijeni: 'Nema narod novaca'

Koja se riba najčešće kupuje i po kojoj cijeni istražili smo u Zagrebu i Zadru

24.12.2018.
22:14
VOYO logo

Prva postaja na Badnjak u svakom gradu obavezno je ribarnica. ''Za Badnjak je već spremno sve jer smo bakalar kupili prije mjesec dana'', kaže Viktor Barčul iz Zadra.

Dimljeni bakalar prvi je izbor za ovaj blagdan, ali mnogima nedostižan jer ga je teško pronaći ispod 200 kuna. Svježa riba je povoljnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lignje su 120, brancin i orada po cijeni od 70 kuna. Cijene su iste već godinama. Znači, ne idu gore. Kod nas nema toga, kako kroz cijelu godinu, tako i za ove dane'', kaže Sandra Miočić iz Zadra.

Ali, nije u svakom gradu takva praksa. ''Evo, ja sam sad iz Biograda došla. Gledala sam tamo, ribu koju plaćam inače 70-80 kuna, danas je traže 100 kuna'', primijetila je Cvita Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Zagrebu su cijene više, ali je ribarnica puna. Kako kaže Dubravko: ''Nisu iste cijene, ne. U Zagrebu je puno skuplje. Gotovo 100 kuna za kvalitetnu ribu''.

Ta razlika u cijeni očita je u škampima koji u Zadru stoje 150 kuna, a u Zagrebu 250. Ostala riba skuplja je u Zagrebu u prosjeku 10 do 20 posto.

Ali za Badnjak se kupuje i skuplju ribu. ''Prošle godine smo kupili škampe, a onda su se moja mama i teta osjećale kao da su pojele pola Jadranskog mora'', kaže Nives Santini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svim ribarnicama dosta je i onih koji paze na budžet, a Antonio iz Zagreba ističe: ''Najviše se prodaje srdela i općenito ova sitnija riba koja je jeftinija kupcima''.

''Uzela sam mošune, pa ću sutra spremiti, to mi je najjeftinije. Najskuplje su mi lignje, a najviše ih volim'', kaže Božica Bakić iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena koja 30 godina radi na zadarskoj ribarnici ne sjeća se manje posjećenosti ribarnice na Badnjak, a Ljubica kao povoljnog i izvrsne kvalitete preporučuje morskog psa: ''Lešo, more brudet, more što oće, peć na gril i sve, kako god oće može (On je 60 kuna, cijena mu nije previsoka, kako ide?) Ne iđe ništa. Nema narod novaca''.

Na Badnjak točno u podne nastupio je lovostaj na sitnu plavu ribu pa će se i povoljniju varijantu opet čekati do sredine veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo