Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ENERGETSKA TRANZICIJA

Na Cresu se gradi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj: Opskrbljivat će strujom više od 2000 kućanstava

Pridonijet će jačanju sigurnosti opskrbe strujom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti Cresa i Lošinja

Image
Foto: RTL / PIXSELL
Vijesti.hr/ 23.6.2020. u 16:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas je položen temeljni kamen za 41 milijun kuna vrijednu Sunčanu elektranu Cres, najveću elektranu u gradnji u Hrvatskoj.

Image
KLJUČNO PITANJE ZA BUDUĆNOST

Sada znamo što građani RH doista misle o klimatskim promjenama i što očekuju od političara

Image
KLJUČNO PITANJE ZA BUDUĆNOST

Sada znamo što građani RH doista misle o klimatskim promjenama i što očekuju od političara

Elektrana snage 6,5 MW na godinu će proizvoditi oko 8,5 milijuna kilovat sati električne energije što odgovara potrošnji oko 2500 kućanstava. Gradi se na površini od 17 hektara, dva kilometra sjeverno od naselja Orlec. U 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, instalirat će se ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvis. Paneli će se smjestiti tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograđenog područja.

Projekt SE Cres je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, kada ga preuzima HEP. Gradnja je već počela, završetak radova očekuje se potkraj godine, a sama proizvodnja energije očekuje se od početka iduće.

''Unatoč globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020. godinu, koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, do gotovo pet milijardi kuna. To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost hrvatskoga gospodarstva. Najveći dio investicija odnosi se na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili uoči početka gradnje imamo vjetroelektranu Korlat i čak sedam sunčanih elektrana'', kazao je predsjednik Uprave HEP-a  Frane Barbarić.

Cres kao predvodnik energetske tranzicije u Hrvatskoj

Naime, zaštita okoliša i energetska učinkovitost posljednjih godina postali su glavna obilježja grada Cresa pa i cijeloga otoka koji je postao svojevrstan predvodnik energetske tranzicije u Hrvatskoj. Među prvima su u zemlji uspostavili sustav gospodarenje otpadom, o čemu najbolje govori podatak da su, iako jedan od najmanjih gradova u zemlji, među deset najboljih po odvojenom prikupljanju otpada. Radi smanjenja svjetlosnog onečišćenja, krenuli su i u projekt zamjene javne rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz to, otočni arhipelag Cres-Lošinj odabran je zajedno s još pet europskih otočnih zajednica za provođenje energetske tranzicije. Preciznije, ta dva otoka planiraju do 2040. godine svoj energetski sustav u potpunosti dekarbonizirati.

Stremljenje obnovljivim izvorima energije dodatno je potaknuto i time što je Cresko-lošinjsko otočje odabrano uz Aranske otoke u Irskoj, Cuatru u Portugalu, Salinu u Italiji, Sifnos u Grčkoj te La Palmu u Španjolskoj za sudjelovanje u Inicijativi Europske komisije za čistu energiju EU otoka, piše 24sata. Svaki od otoka obvezao se izvršiti tranziciju u smjeru dekarboniziranog energetskog sustava. Zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila pa su ministri tako obišli i ELEN punionice u Malom Lošinju i Cresu.

Upravo se čita

Image
MIRNA POSAVEC

Bivša kandidatkinja stiže u 'Život na vagi', ali u novoj ulozi: 'Ponosna sam na sebe jer se nisam vratila starim navikama'

Vijesti.hr/ 23.6.2020. u 16:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
pregledali ga liječnici

Okončana drama u zgradi Poglavarstva: Prosvjednika koji se zaključao posjetili Korlaet i Hitna pa je otišao

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba