seksizam u političkom prostoru / Na Dan žena puna su im usta hvale prema damama, a inače ovako govore: 'Slatki ste', 'Volimo sestre u pripijenom', 'Kako vi mene rajcate'

Image
Foto: PIxsell

Primjera seksističkih izjava u hrvatskom političkom životu je bezbroj i mnoge od njih su uistinu degutantne

7.3.2021.
13:00
PIxsell
VOYO logo

Dan žena, koji se obilježava svakog 8. ožujka dan je kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Muškarci na taj dan kupuju darove kao znak pažnje i poštovanja ženama, političari ističu važnost toga dana, a onda već sljedeći dan sve te geste i priče padaju u vodu i sve se vraća na staro.

Jednostavno, seksizam u našem društvu vreba na sve strane, a predvodnici tog stava i ponašanja su ljudi koji su na vlasti čime promjene postaju gotovo pa nemoguće. I to ne samo muškarci. Primjera seksističkih izjava u hrvatskom političkom životu je bezbroj i mnoge od njih su uistinu degutantne. Ovo su samo neke od njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka u HDZ-u na kojem se raspravljalo o aferi Milijana Brkića, premijer Andrej Plenković obratio se novinarima te napravio seksistički gaf koji se još pamti. Premijer je na novinarska pitanja u jednom trenutku izgubio živce i na pitanje novinarke RTL-a Damire Gregoret je li normalno i uobičajeno da u policijskim dokumentima stoji kako je njegov zamjenik, Milijan Brkić dojavljivao kriminalcima da su pod policijskim nadzorom, Plenković je odgovorio: "Slatki ste!"

Iako se kasnije ispričao za tu izjavu i dalje ostaje gorak okus u ustima kako premijer doživljava žene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izbjegavao odgovore /

Plenković novinarki RTL-a: 'Slatki ste'; Gregoret: 'Premijer si takvo nešto ne može dopustiti'

Image
Izbjegavao odgovore /

Plenković novinarki RTL-a: 'Slatki ste'; Gregoret: 'Premijer si takvo nešto ne može dopustiti'

Zaboravit će da ste žene

U seksističkim izjavama ipak predvodi predsjednik Republike, Zoran Milanović. Ovih je dana imao vrlo uvredljivu izjavu o ženama koje su žrtve seksualnog uznemiravanja i nasilja.

"Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje", izjavio je, a nije tu stao pa je nadodao: "Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav da ne kažem što, kinji i maltretira godinama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

I to mu nije prvi puta! 

Još davne 2013. godine zaradio je titulu seksista godine jer je stranačkim kolegicama poručio: "Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimite je. Nije samo pametna nego i lijepa

U svojim seksističkim izjavama svakako predvodi i rektor zagrebačkog sveučilišta Boras, nakon što u javnost izašle brojna svjedočanstva žena koje zlostavljane i napastovane on je rekao: "Ja mislim da je grozno biti uznemiravan i zlostavljan, pogotovo seksualno, ja sam u svom životu imao mnogo uznemiravanja ne seksualno hvala Bogu, ali isto tako nitko me nikad nije štitio, a ja štitim pogotovo ove događaje''.

No, to nije prvi puta da daje neprimjerene izjave i tako se ponaša prema ženama. Na promociji kadeta i kadetkinja Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman dolazeći pred novinare ispred kojih su stajala dva kadeta i kadetkinja, zatražio je od snimatelja da snime samo jednu kadetkinju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boras je mrtvo hladno zatražio od kadetkinje da skine masku kako bi se vidjelo koliko je lijepa te izjavio: "Evo, snimite ju. Nije samo pametna nego i lijepa".

Prije tri godine, pak, na dodjeli stipendija dao je poruku ženama koje se znanstveno i poslovno usavršavaju u inozemstvu te je pred svima poručio: onda se vrate s 35, 40 godina, neudane i bez djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da uživate i da svoj život, koliko je god moguće, planirate u Hrvatskoj. Da, treba otići van, treba neku specijalizaciju, treba dobiti iskustvo Europe, ali vratiti se natrag. Ako pogledamo tko radi primjerice na engleskim sveučilištima, 80% na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu" odlučio je uspješnim ženama Boras očitati lekciju.

Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru

A bilo je tijekom godina toga poprilično. Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić u posjetu KB Dubrava kako bi osobno izvidio situaciju nakon što su mediji danima objavljivali informacije o verbalnom maltretiranju pacijenata kojem ih je podvrgnuo ortoped iz te bolnice ravnatelju je mrtav hladan izjavio: "Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

No izjava saborskog zastupnika Ante Kovačevića s početka 2000. kada je u sabornici Vesni Pusić rekao: "Bog vas je stvorio za madraca, a ne mudraca" postala je sinonim za seksizam u politici.  Ništa bolji nije bio ni ministar zdravstva Siniša Varga kada je početkom 2015. godine izjavio: "Volimo da su sestre u pripijenom!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange

Godine 2011. sjednicu saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva zasjenio je ispad Vladimira Šeksa koji je, iako nije bio član tog tijela preuzeo riječ pa mu se u tom trenutku obratila Gordana Sobol i optužila ga da je povjerenstvo pretvorio u sudnicu na što joj je Šeks rekao: "Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange", aludirao je pritom na vježbanje oko štange koje je prakticirala Sobol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je također predvodnik seksističkog stava prema ženama. Na upit jedne novinarke  izjavio joj je: Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate". Mnogi se još sjećaju i izjave: "Znate li vi da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam". 

To vam je tako u braku

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Možda i najšokantnija izjava prije tri godine došla je iz usta tadašnje ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić koja je napovlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv supruga Alojza Tomaševića kazala da nije na njoj da procjenjuje je li to čudno, ali da su "trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila", izjavila je i šokirala javnost.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo