ranjeno više od 200 ljudi / Na današnji dan prije 23 godine raketiran je Zagreb: evo kako je sve izgledalo tog krvavog 2. svibnja

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Danas i sutra se obilježava 23. obljetnica raketiranja Zagreba koji su u svom osvetničkom pohodu proveli pobunjeni Srbi.

2.5.2018.
9:28
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Prije točno 23 godine, srpski pobunjenici predvođeni Milanom Martićem napali su središte Zagreba.

Poginulo je sedmero civila, a više od 200 ranjeno, od kojih 49 teško, nakon raketiranja koji je 2. svibnja pogodio križanje Vlaške i Draškovićeve ulice, a dan nakon i Dječju bolnicu u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište, park Zrinjevac Dom umirovljenik Centar i Zračnu luku Pleso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„S odmakom mi se to čini kao neko nevjerojatno zbivanje. Danas mi je nevjerojatno zamisliti da na uobičajen radni dan nešto takvo doživim. Nevjerojatno je da je prije 23 godine Zagreb bio raketiran, da su bile borbe, da je bio rat, sirene“, rekao je kirurg koji je pomogao žrtvama raketiranja, Žarko Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski pobunjenici raketnim sustavom 'Orkan' s kasetnim punjenjem s tzv. 'zvončićima' osvetili su se za vojni poraz u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji. Oko 500 neeksplodiranih 'zvončića' je bilo iznimno opasno te ih je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Doktor Žarko Rašić objašnjava da su svi pacijenti zbrinuti u kratkom vremenu, a srećom svi koji su dovezeni na Sv. Duh preživjeli su krvavi napad. Rekao je kako ga ozlijede te vrste nisu iznenadile jer su bile uobičajene za rat, samo što nitko nije očekivao da će biti napad na Zagreb i da će im pacijenti biti civili, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zapovijedi za napad na Zagreb i ostalih zločina protiv čovječnosti, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je za ratni zločin osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na žrtve, Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava, koji se nalazi na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice.

Povodom obljetnice, Muzej grada Zagreba priredio je prigodni program u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995. u 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo