BIVŠI PREMIJER NA VRHOVNOM SUDU / Na današnji dan prije točno 10 godina počelo je prvo suđenje Sanaderu, a sudski procesi protiv njega još nisu gotovi

Sve zajedno, Ivo Sanader za sad je pravomoćno osuđen na 19 godina zatvora

28.10.2021.
20:00
VOYO logo

Uz malo tehničkih problema, ali dobro raspoložen - Ivo Sanader uključio se na raspravu iz zatvora. Ovo je jedini od pet sudskih procesa - da je bio oslobođen. A teretilo ga se zajedno s Robertom Ježićem da je prodao jeftiniju struju Diokiju na štetu HEP-a.

"Poštovani predsjednici, poštovani članovi vijeća hvala vam na mogućnosti da se obratim vrhovnom sudu. Suglasan sam sa svime što je rekla moja braniteljica gospođa Sloković samo uz jednu napomenu: nijedan od svjedoka u ovom postupku nije spomenuo moje ime", kazao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Sanader ovaj mjesec dobio je dvije pravomoćne presude, a od ranije ima jednu. Za aferu Planinska tako je dobio šest godina. U slučaju INA-MOL Vrhovni mu je dao isto toliko, dok mu je sedam izrečeno za Fimi mediju. Još čeka svoj pravorijek za aferu HYPO gdje je optužen za ratno profiterstvo i HEP Dioki.

"Mi smo duboko razočarani svim tim presudama. Smatramo da određeni pravni standardi koji su zauzeti u drugim predmeti u predmetu Ive Sanadera se ne poštuju, smatramo da određena pravila koja su se kroz praksu ustanovila i ustalila kod njega dobivaju neke druge varijante i mislim da na vrlo inventivni način su zaobiđene povrede kaznenog postupka, što mene ustvari jako žalosti", kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ne vjeruju da imaju puno šanse na Ustavnom sudu, odvjetnici će podnijeti ustavne tužbe, a čak planiraju ići i korak dalje.  

"Postoji mogućnost da se ti naši argumenti čuju u Strasbourgu. Idemo do kraja, koliko god traje da traje. I mi mislimo da s određenim stvarima i određenim problemima presuda - možemo izmijeniti", kazala je Sloković.

Sve zajedno, Ivo Sanader za sad je pravomoćno osuđen na 19 godina zatvora. Odvjetnici će tražiti da se kazna objedini - što bi značilo da bi Sanader maksimalno mogao dobiti 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na slobodu izići nakon 10 odležanih. Kako će se država u njegovu slučaju namiriti, još nije poznato, jer sva imovina koja mu je sada blokirana - još ne dostiže iznose za koje je presuđen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo