Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ukupna vrijednost 160 mil. kuna

Na dozvole i dokumentaciju uzalud potrošeno 5 mil. kuna: Nakić stopirao nadogradnju bjelovarske bolnice

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je zbog ovog slučaja zatražio objašnjenje Ministarstva zdravlja

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Hina/ 9.5.2016. u 12:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs izjavio je u ponedjeljak da je Ministarstvo zdravlja stopiralo izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ukupne vrijednosti 160 milijuna kuna, unatoč tome što je za projekt ishođena sva potrebna dokumentacija, te obavljen otkup zemljišta i drugi troškovi pripreme vrijedni oko pet milijuna kuna.

EU trebala dati 85 milijuna kuna

Bajs ističe kako je izgradnju nove bjelovarske bolnice trebala financirati Europska unija (EU) s 85 milijuna kuna, iz državnog proračuna išlo bi 15 milijuna kuna, a preostalih 60 milijuna osigurala bi Bjelovarsko-bilogorska županija.

Za provedbu projekta ishođena je građevinska dozvola, tender za raspisivanje natječaja za gradnju, studija predizvodljivosti usklađena sa standardima i uvjetima EU-a i studija isplativosti, te je zatvorena financijska konstrukcija.

"Projekt je prošao niz evaluacija EU-a u vidu studije isplativosti te je, uz Opću bolnicu Sisak, jedino još Opća bolnica Bjelovar, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija bila spremna povući sredstva iz EU-a. Sredstva su osigurana, a od 625 milijuna kuna, koliko se nudi u financijskoj omotnici EU-a za bolnice u Hrvatskoj, nije povučena ni kuna", istaknuo je Bajs na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"I dok Vlada i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić naglašavaju prijeku potrebu povlačenja europskog novca, najveći hrvatski projekt u zdravstvu, koji je usuglašen s Europom, sada je stopiran. Ne trebam podsjećati da je za pripremu takvih projekata do njihove finalizacije potrebno tri do četiri godine", rekao je Bajs.

Zahtjev za sastanak s ministrom odbijen

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije zatražio je zbog stopiranja projekta sastanak s ministrom zdravlja Darijom Nakićem, ali kaže kako je iz Ministarstva zdravlja dobio odbijenicu.

Upravo se čita

Image
obrat u slučaju cigla!

Mladiću u Zagrebu ipak nije ništa palo na glavu, policija otkrila što se zapravo dogodilo!

Iz Ministarstva je, navodi,  odgovoreno kako bi "u ovom trenutku održavanje pojedinačnih sastanaka s pojedinačnim prijaviteljima odužilo postupak pripreme novog poziva" te da će Ministarstvo "osigurati prihvatljivim prijaviteljima pravovremenu dostupnost svih bitnih informacija vezanih uz poziv“.

Bajs je zbog zaustavljanja projekta gradnje nove bjelovarske bolnice zatražio sastanak i s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislavom Tolušićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Napominjemo da bi realizacijom tog projekta sadašnja bolnica paviljonskog tipa, čiji su objekti građeni u 18., 19., i 20. stoljeću, prerasla u modernu bolnicu 21. stoljeća, kakvu zaslužuju stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije i čiju je izgradnju EU financijski bila spremna pratiti", kaže Bajs.

Ako je EU odobrila sredstva za gradnju nove bolničke zgrade i smatra da je taj projekt opravdan, zašto Ministarstvo zdravlja to ne želi odobriti, čudi se vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Hina/ 9.5.2016. u 12:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
struja, plin ili drva?

Krenuo novi paket mjera: Što je isplativije: struja, plin ili drva? Izračunali smo kako se najjeftinije grijati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba