Samo kod nas i u Parizu / Na otoku obnovljena tradicija: 'To je svetinja nad svetinjama. Trn s krune našeg Krista'

Katolička crkva odavno je potvrdila i amenovala - postoje ostaci Kristove trnove krune

4.5.2019.
21:50
VOYO logo

Malo poznato, ali Katolička crkva odavno je potvrdila i amenovala – postoje ostaci Kristove trnove krune i trnje s krune se nalazi na samo dva mjesta u svijetu – u Parizu i u Pagu. Danas se u Pagu obnovila tradicija prekinuta na kraju Drugog svjetskog rata do kada je Sv. Trn cijelih pola tisućljeća iznošen u ophodnu procesiju oko grada Paga.

Jedan je trn s Kristove trnove krune iz Svete zemlje donesen 1443. godine na Pag i od tada ga čuvaju paške benediktinke. "Ona je itekako važna jer je to ipak autentični trn krune našeg Krista. To je svetinja nad svetinjama. Evo, ja bih to tako opisala i ne da se ni s čim usporediti. Ima veliku vrijednost, duhovnu i kulturnu", kazala je časna sestra Benedikta Halilović iz benediktinskog samostana sv. Margarite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri trna čuvaju se u riznici katedrale Notre Dame u Parizu"

Sv. Trn čuva se u relikvijaru od pozlaćenog srebra i u vakumiranom staklenom cilindru, također umjetničkom djelu zadarskih zlatara iz 15. stoljeća. "Koliko nam je poznato, Crkva je službeno priznala relikvije Sv. Trna samo na dva mjesta u katoličkom svijetu", kazao je povjesničar, prof. dr. Miroslav Granić. 

Uz Pag, tri trna čuvaju se u riznici katedrale Notre Dame u Parizu, a paškog je nabavio učeni opat Ivan Tutrić kao poklon sestri Stani kada je polagala redovničke zavjete i postala sestra Marija. "Paški Sv. Trn se štovao u duhu zapisa u ispravi iz 1435. i tek u 18. stoljeću 1788. Rimska  kongregacija za obrede izdaje službeni reskript s kojim potvrđuje štovanje i odobrava da se u gradu Pagu štuje ova slavna i sveta relikvija", rekao je Granić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je obnovljena tradicija duga 500 godina. Opatica je ceremonijalno predala relikviju svećeniku koji je odnosi u pašku stolnu crkvu. "Žao nam je da to nije i prije obnovljeno, ne. To je stara tradicija", rekao je Ivica iz Paga. "Ima Pag dosta toga, ali se ne zna za to", dodala je Marija. 

Do idućeg iznošenja sljedeće godine, relikvijar će se vratiti u Stalnu izložbu crkvene umjetnosti u sklopu samostana paških koludrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo