Gasi se postrojba specijalne policije u Splitu / Na intervencije u Dalmaciji će dolaziti ATJ-a Lučko: 'Nebulozno. Kad je bio slučaj Zavadlav helikopterom nisu mogli preko Velebita...'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Takva centralizacija u korist radnih mjesta u Zagrebu, a ponižavanje svih drugih, služi samo uhljebljivanju ekipe iz ravnateljstva', poručio je specijalac

31.3.2022.
9:00
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Prije nekoliko dana jedinica splitske policije "BATT" svečano je, u svojoj bazi u Mravincima kod Splita, proslavila 31. godinu svog osnutka i postojanja.

Bila je to zadnja takva proslava ove jedinice u svom dosadašnjem obliku jer za nekih mjesec-dva, oni kao samostalna postrojba prestaju s djelovanjem i pripajaju se Interventnoj policiji u sklopu splitske Policijske uprave, piše Slobodna Dalmacija. Još je u siječnju ove godine ministar MUP-a Davor Božinović, a objavila je to Vlada, naglasio da je bitan dio reorganizacije policije "integracija dosadašnjeg Zapovjedništva specijalne policije i Zapovjedništva interventne policije u Zapovjedništvo za intervencije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je napravljeno s ciljem povećanja operativne sposobnosti posebnih policijskih snaga, odnosno jačanja kapaciteta i podizanja efikasnosti tzv. prvog odgovora na krizne situacije visokog rizika, kao, primjerice, terorističke prijetnje, talačke situacije visokog rizika, migrantske krize i slično, dok je za najkompleksnije situacije ustrojena Antiteroristička jedinica Lučko u Zagrebu, kao elitna postrojba spremna, obučena i opremljena za pružanje odgovora na najteže izazove", kazao je tada Božinović. Bio je to vrhunac dvogodišnje pripreme reorganizacije Specijalne policije koja nije najbolje sjela specijalcima iz Osijeka, Rijeke i Splita čije postrojbe kao samostalne jedinice prestaju postojati.

U svom je buntu javno najglasniji bio baš dio splitskih specijalaca koji smatraju da nije normalno da se sve "gomila" u ATJ Lučko, posebice zato jer je "BATT" pokrivao dosta veliko područje Dalmacije koje obuhvaća i morsku granicu i luke, pokrivanje kopnene granice s BiH te četiri zračne luke, pa se pitaju hoće li njihovi kolege iz Lučkog moći bez problema obavljati njihove dosadašnje zadaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas zanima bi li bilo učinkovitije da je na jugu oformljena jedna vrhunska jedinica po uzoru na Zagreb, pogotovo jer se u više situacija pokazalo da je angažman ATJ Lučko u praksi neizvediv. Recimo, kad je bio slučaj Zavadlav kolege su krenuli na intervenciju helikopterom, no kako nije mogao prijeći Velebit zbog vremenskih neprilika, vratili su se natrag. Ili u slučaju prisilnog slijetanja češkog zrakoplova u lipnju prošle godine u splitsku zračnu luku zbog dojave o mogućoj bombi koji je sletio oko 14 sati, a oni iz ATJ-a su najavili da mogu helikopterima doći najranije u 16.30 sati!!!", govori jedan od pripadnika SJP "BATT" za Slobodnu Dalmaciju. Kaže i kako ne bi bilo loše istaknuti činjenicu da je u Zagrebu osnovano megazapovjedništvo s više od 30 radnih mjesta visoke stručne spreme "koji ne rade doslovce ništa jer će interventna policija kao i specijalno-interventna jedinica biti pod policijskom upravom koja će im određivati zadaće".

"U tom zapovjedništvu kao i u sadašnjim zapovjedništvima specijalne i interventne policije su sve neki voditelji, viši instruktori i slično koji operativno ništa ne rade. Funkcioniraju na način da policijska uprava zatraži nešto od nas, mi to proslijedimo zapovjedništvu koje nam to odobri, pa kada mi to odradimo onda opet izvijestimo zapovjedništvo, i onda se to gore vidi kao zadaća koju su oni odradili. Tako je sada i na granici, mi po šumama i gorama kontroliramo migrante, a oni su fino oformili Stožer u ravnateljstvu s koeficijentima od 1,57 dok policajac specijalac ima 0,80. Mi ih izvijestimo o eventualnim zatečenim migrantima, a piše kao da su oni iz Zagreba to koordinirali. Takva centralizacija u korist radnih mjesta u Zagrebu, a ponižavanje i omalovažavanje svih drugih, služi samo uhljebljivanju ekipe iz ravnateljstva", kazao je sugovornik. Navodi i primjer situacije koja se dogodila prošle godine, na 30. obljetnicu postrojbe kada su iz Splita tražili helikopter za pokaznu vježbu i nisu dobili odobrenje iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni ih koriste i za privatne potrebe, i to se provuče kao da je za službene potrebe. Naši ronioci su godinama najangažiraniji, a nemamo ni gumenjak. Za to vrijeme ministar se hvali kako je u specijalnu uloženo 80 milijuna eura, što je istina, ali gotovo sva sredstva su osigurana isključivo za ATJ Lučko. Nikada kao do dolaska ove garniture nije bilo toliko nerazmjera u korist jedne postrojbe, a ovo spajanje nije ništa drugo nego gašenje prve ratne postrojbe u našoj županiji. To je korak nazad i za interventnu policiju u Splitu, jer djelatnici iste imaju više poslova i angažmana u mjesec dana nego ATJ u nekoliko godina, pa umjesto da se i ta jedinica stvarno pojačala, oni su osmislili model koji ne postoji nigdje u svijetu. Pitanje je i zašto godinama ne žele u pravilnik staviti fizičke standarde i provjere za specijalce, i to neka stave za sve, od zapovjednika pa naniže. Svi se vole naslikavati u zelenoj odori, a to što nisu u stanju za malo zahtjevniji fizički napor, to nije bitno", obrazlaže ogorčeni splitski specijalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo