prošlo pola milijuna migranata / Na istoku Hrvatske odakle je krenuo izbjeglički val danas mirno: donosimo priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Na istoku Hrvatske, odakle je krenuo izbjeglički val prije godinu dana, danas je mirno. No, imamo priču koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

17.9.2016.
18:25
VOYO logo

Preko polja prve su izbjeglice ušle u Hrvatsku. Prije godinu dana u Tovarniku je probijena balkanska ruta. 

Sirijca Nizara ta je vijest dočekala u njegovoj stomatološkoj ambulanti. On i supruga Dragana nikad neće zaboraviti taj dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kad sam došao, vidio sam strah u očima. Ne znaju gdje su, što su, što će im napraviti. Nemaju pojma. Sjećam se da mi je načelnik dao megafon i rekao mi 'doktore, daj im objasni gdje su'. I taman kad sam im se obratio na njihovom jeziku, cijeli je prostor bila tišina", ispričao je Nizar Shoukry, stomatolog iz Tovarnika, volonter prevoditelj u izbjegličkoj krizi.

"Moram priznati da sam bila u šoku jer sam nekako očekivala nekakve male grupe ljudi, kad odjednom oni su dolazili, dolazili, nikako nisu stali", rekla je Dragana Shoukry, volonterka prevoditeljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlak za bolju budućnost na kolodvoru su čekale tisuće ljudi.

Umirovljenica Dušanka, i sama je prošla izbjeglički put, prisjetila se tih teških dana i noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su spavali, tu su djeca bila. I u onoj kući na uglu, tamo je bilo još više. Grozno je njima bilo, Kuhala im kavu, pekla krofne, uštipke", ispričala je Dušanka Pavličić iz Tovarnika.

Promrzla djeca, žene i muškarci koji satima na kiši i hladnoći čekaju na ulazak u Hrvatsku - potresni su prizori s graničnog prijelaza Berkasovo-Bapska. Druge fronte koja je brzo otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puni autobusi djece i žena. Pretežno žena, djece najviše, više nego muškaraca. Tako da, bilo je hladno, i kiše je bilo, i zima. Znali smo kako im je. Nije bilo ugodno, ali mislim da su se naši skrbili zaista kako treba", kaže Ivan Stipurinac iz Opatovca.

Napušteno naftno skladište postalo je privremenim utočištem za gotovo 310.000 ljudi. Bivši ministar Ostojić kaže da je misija bila: pomoći ljudima da prođu do odredišta, a ne da postanemo Hot-Spot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 25. listopada, kad su europski čelnici se dogovorili o načinu kako će biti transportirani izbjeglice, mi smo svoj dio obaveza ispunili. Imali smo kamp kao privremeno utočište u slaonskom brodu s kapacitetom od pet tisuća ljudi u zimskim uvjetima ito je bilo apslutno najbolji centar na cijeloj ruti", kazao je Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova RH i šef Stožera Vlade RH za izbjeglice.

Pola milijuna migranata je prošlo kroz zemlju, a da građani to nisu osjetili, a susosjećali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je pokazala da je humana. Je ono prvi-drugi dan mi smo malo, nismo bili organizirani. Ali je naša policija stvarno sposobna", kazao je Nizar.

"Kad bi bile nekakve situacije gdje smo još više mogli pomoći, nego što smo čak i trebali, ja sam došla doma sretna navečer zadovoljna", naglasila je Dragana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je pokazala ljudsko lice.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo