načini popunjavanja listića / Na izborima možete glasovati za kandidata, listu ili i za listu i kandidata s nje

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Parlamantrani izbori u nedjelju, 8. studenoga, osmi su izbori te vrste u četvrt stoljeća moderne Hrvarske i prvi parlamantarni na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost pred ostalima

16.10.2015.
13:05
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na parlamentranim izborima, 8. studenoga moguće je glasovati samo za kandidata, samo za listu ili i za listu i za kandidata s nje, podsjeća birače Državno izborno povjerenstvo (DIP) i navodi moguće načine popunjavanja glasačkog listića te kad će se listić smatrati važećim, odnosno nevažećim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaokruži li birač samo redni broj ispred naziva liste, a ne da preferirani glas kandidatu, glasački listić je važeći.

Ako zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas "pripada" listi, dok se preferirani glas kandidatu neće uvažiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dade li birač preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi glasački listić je važeći u odnosu na glas za listu, bez obzira je li zaokužen redni broj ispred nje, dok se preferirani glasovi neće uvažiti. 

Ako birač označi preferiranog kandidata s određene liste, a ne zaokruži redni broj ispred nje, listić je važeći kako u odnosu na glas za listu, tako i u odnosu na preferirani glas za kandidata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dade li birač preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokruži redni broj ispred jedne od lista, listić je važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s te liste ukoliko je toj listi dao samo jedan preferirani glas.

Parlamantrani izbori u nedjelju, 8. studenoga, osmi su izbori te vrste u četvrt stoljeća moderne Hrvarske i prvi parlamantarni na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost pred ostalima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo