nema opasnosti za floru i faunu / Na Jadranu bujice, a u Slavoniji rekordno niski vodostaji rijeka: Brodovi ne plove, presušili bunari...

Tvrtke koje ovise o plovidbama rijekama strepe za svoj opstanak

30.10.2018.
21:09
VOYO logo

Zbog izostanka padalina u uzvodnim zemljama Drava, Dunav i pritoci ovoga su mjeseca zabilježili drugi povjesni najniži vodostaj.

"Mi smo na području Osijeka, hidrološke stanice Drava osijek zabilježili u mjesecu listopadu vodostaj od -165 cm, što je samo za 3 cm višlje od rekordno niskog vodostaja iz 2003. također iz ovog doba godine, iz rujna", kaže Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodovi ne plove Dravom jer bi se nasukali pa osječka luka trpi velike štete. A u Baranji ovise o vodostaju Drave i Dunava pa se tamo ne ide po vodu na stari način.

U mjestu Kopačevo, nedaleko Kopačkog rita presušili su bunari. Jer kada je nizak vodostaj, tada nema niti podzemnih voda. Pa ako bacite kamen u bunar nećete čuti zvuk upadanja u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u prirodnom biseru Baranje, Kopačkom ritu, također drugi negativni rekord u niskom vodostaju. Iako Kopački rit ovisi o vodi, nema opasnosti po floru i faunu.

"Nakon ove niske situacije ponovno imamo dolazak nove vode tako da ne trebamo oko toga puno brinuti", kaže Tomislav Bogdanović, ravnatelj Kopačkog rita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nizak vodostaj nije samo stvarao probleme. Ribičke mreže bile su pune ribe, a umjetnici su iskoristili prostrane dravske pješčane plaže za ocrtavanje umjetničkih djela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo