okoliš i odjeća / Na jedan T-shirt se prosječno potroši 2700 litara vode. A znate li koliko svaki Hrvat godišnje proizvede tekstilnog otpada?

Zagrepčanka Marija, odnosno njezin alter ego "Diva koja šiva", već 5 godina prekraja, mijenja i rabljenoj odjeći daje novi sjaj

16.10.2021.
20:10
VOYO logo

Znate li koliko se vode potroši za proizvodnju jedne jedine majice kratkih rukava? Čak 2700 litara vode, što je količina vode koju jedna osoba popije u dvije i pol godine. A prosječan Hrvat godišnje proizvede oko 11 kilograma tekstilnog otpada. 

Onečišćenje, iskorištavanje prirodnih resursa, ali i ljudi - modni trendovi su, čini se, prilično pogubni. Kako za okoliš i klimu, tako i za ljude. No može se i radi se drukčije. Zagrepčanka Marija, odnosno njezin alter ego "Diva koja šiva", već 5 godina prekraja, mijenja i rabljenoj odjeći daje novi sjaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedna je suknja recimo zanimljiva zato što sam zapravo u potpunosti dekonstruirala odjevni predmet, to je bio jedan ogromni kišni mantil. Evo, ostali su džepovi'', rekla je blogerica Marija Šorša

''Jedna haljina je zapravo haljina nastala od četiri muške košulje. To je nešto što svatko može napraviti doma. Ovo je u potpunosti sve rađeno ručno. Oplemenjena tim nekim crnim detaljima i za izlazak spremna'', kazala je blogerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
koronakriza nije ju pogodila /

Ivona je pokrenula odjevni brend za alternativce sa stilom: 'Svatko zaslužuje dizajnerski komad izrađen po mjeri'

Image
koronakriza nije ju pogodila /

Ivona je pokrenula odjevni brend za alternativce sa stilom: 'Svatko zaslužuje dizajnerski komad izrađen po mjeri'

Irena je, pak, jedna od rijetkih koja je najveći dio svoje garderobe sašila sama. 

''Ja imam odjeće koju sam ja sašila prije 20 godina i koja je dan danas u identičnom stanju u kakvom je bilo onda. Ono što je poanta i što je jako dragocjeno kod odjeće koja se šije po mjeri je ona što se više nosi bolje izgleda. Na njoj se, naravno, vidi da je nošena, ali ona se prilagođava po vašem tijelu'', izjavila je dizajnerica Irena Šekez Sestrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako šiva i od skupocjenih tkanina, među njezinim su radovima odijelo od papira, suknja od vreća za smeće, kao i haljina od zavjesa. 

''Mogu vam reći da je jako lijep osjećaj kad znate da vi svojim rukama sebi možete nešto napravit i da ste za vrlo malo novaca, dakle neke stvari koje bi u trgovinama koštale po par hiljada kuna, ja sam sebi u mogućnosti napraviti za do 100 kuna'', kazala je Šekez Sestrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zapravo, najbolji dio je taj kad vidiš nešto što si preoblikovao i kad znaš da si napravio to svojim rukama. I to je ono što je vrijedno'', rekla je blogerica. 

Neka vam Marija i Irena budu inspiracija. Jer osim što ćete razveseliti sami sebe i biti jedinstveni, napravit ćete i korak prema zelenijem sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo