sve smo bliže / Na korak do Schengena: Hoćemo li ubrzo u Sloveniju bez čekanja na granici ili će nas susjedi blokirati?

Image
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

U Bruxellesu su potvrdili da će Europska komisija 16. listopada odobriti Hrvatskoj ulazak u Schengen

27.9.2019.
7:00
Željko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

U Sloveniju bez čekanja na granici i kilometarskih karavana kamiona! Hrvatska to dugo čeka i tome je sve bliže jer bi nam Europska Komisija 16. listopada trebala dati zeleno svjetlo za ulazak u Schengen.

''Čekamo da aktualna Komisija predsjednika Junckera prihvati svoj prijedlog komunikacije prema Vijeću kako bi Hrvatska mogla tražiti svoje članstvo u Schengenu među državama članicama'', kazao je Andrej Plenković, HDZ, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković sastao se sinoć s predsjednikom Europske komisije, nakon čega je Juncker iznenadio susjede Slovence i podržao Hrvatsku na putu u Schengen.

''Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i time Komisija dovršava ocjenu u tom smislu'', poručio je Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaskom u Schengen zatvorili bi se granični prijelazi pa pregled putovnica i osobnih iskaznica na granici sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom odlazi u povijest. To otvara put većoj slobodi kretanja i bržem prometu roba i usluga. 

''Odbor za Schengen je početkom rujna konstatirao da je Hrvatska ispunila svih osam cjelina. Dakle, brojne preporuke. Zaista smo napravili velike iskorake i ono što očekujemo da kolegij povjerenika to prihvati na nižim razinama'', kazao je u četvrtak Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schengen je zamišljen kao teritorij jedne velike države, a trenutno ima 26 članica. 22 su iz Europske unije, a tu su još Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Bugarska, Rumunjska, Cipar i Hrvatska čekaju da se pridruže.

''Kad uđemo u schengenski prostor onda smo u pravom smislu članica Europske unije'', kazao je Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što će Hrvatska uskoro dobiti zeleno svjetlo za Schengen ne znači da odmah postaje i članica. S tim se moraju složiti i ostale države u Europskoj uniji. Najviše ovisimo baš o našim prvim susjedima Slovencima, a oni bi mogli tražiti da zauzvrat prihvatimo presudu arbitražnog suda.

''Naši susjedi, Hrvati moraju pokazati da poštuju europske demokratske i pravne standarde, vladavinu prava i međunarone pravne odluke koje donose međunarodni sudovi'', poručio je Miro Cerar, slovenski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nikakvom izjavom ne želim prejudicirati odluku slovenske Vlade o hrvatskom pristupu schengenskom prostoru. Vjerojatno bi bilo lakše kada bi Hrvatska ispunjavala svoje obveze iz arbitražne presude'', smatra Borut Pahor, predsjednik Slovenije.

Tako su Bugari i Rumunji dobili zeleno svjetlo još 2011., ali nisu u Schengenu jer su neke države stavile veto zbog korupcije i organiziranog kriminala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schengen ne znači da se kontrole na granicama ne mogu ponovno uvesti. Neke su članice to i napravile poput Njemačke, Austrije i Švedske zbog terorizma i ilegalnih migracija. 2015. bilo je čak 1,8 ilegalnih migracija, a lani 150 tisuća. Hrvatska i danas ima problem s ilegalnim prelascima. A štiti najdužu kopnenu granicu Europske Unije, uskoro i Schengena. Policiju čeka težak posao.

''Najveći problem u policiji je standard našego policijskog službenika, a pod broj dva je opremljenost iste te policije. To je nešto gdje mi trebamo napraviti jedan hrabriji iskorak'', poručio je Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Schengenu danas živi oko 400 milijuna stanovnika, a kada mu se napokon pridružimo - imat ćemo ista prava kao Nijemci i Francuzi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo