lik i djelo / Na korak je do mjesta gradonačelnika Zagreba: Tko je Tomislav Tomašević?

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Aktivistički angažman započeo je sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji

16.5.2021.
20:40
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Sudeći prema prvim rezultatima izbora, Tomislav Tomašević u velikoj je prednosti u utrci za gradonačelnika Zagreba. 

A tko je Tomislav Tomašević?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević rođen je u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Rano djetinjstvo proveo je s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se obitelj preselila u Zaprešić. S 20 godina vratio se u Zagreb, gdje je samostalno živio u različitim gradskim četvrtima.

Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, gdje su mu školski kolege dali današnji nadimak Senf jer ih je skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy. Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini kada je promijenio fakultet. Upisao je Fakultet političkih znanosti 2006. godine, te u roku završio četverogodišnji preddiplomski, a odmah nakon toga i diplomski studij politologije. Uz pomoć pune stipendije otišao je na britansko Sveučilište u Cambridgeu gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Predizborni serijal RTL.hr-a /

Tomašević za RTL.hr pokazao karte pa komentirao: 'Politička kampanja nije puno drugačija od 'Big brothera''

Image
Predizborni serijal RTL.hr-a /

Tomašević za RTL.hr pokazao karte pa komentirao: 'Politička kampanja nije puno drugačija od 'Big brothera''

Aktivistički angažman započeo je sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji. Angažirao se u rješavanju brojnih ekoloških, prostornih i društvenih problema u gradu: borio se protiv uništavanja tvornice Kamensko, pomagao je stanarima nakon urušavanja Kupske ulice, borio se protiv izgradnje štetne spalionice otpada u Resniku i protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Njegov aktivistički angažman kulminirao je u borbi za očuvanje Varšavske ulice kao pješačke zone i javnog prostora, ali i za stvaranje prilike da građani sudjeluju u upravljanju gradom. U borbi za Cvjetni trg i Varšavsku, koja je trajala od 2006. do 2011., Tomašević je, kao tadašnji predsjednik Zelene akcije, bio jedan od predvodnika prosvjeda.

Kako navodi njegova biografija, od srednje škole aktivan je u političkom životu. Počeo je kao član Upravnog odbora Zelene akcije 2001. godine, a ubrzo je postao i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH). Nakon toga je postao predsjednik MMH-a te, paralelno, član Savjeta za mlade Vlade RH. Od 2007. do 2012. godine bio je predsjednik Zelene akcije. Godine 2006. sudjelovao je u pokretanju inicijative Pravo na grad, a 2010. u osnivanju istraživačke i zagovaračke organizacije Grupa 22, čiji je i danas aktivan član. Od 2012. do 2015. bio je član Savjeta za zaštitu okoliša i održivog razvoja Vlade RH. Do osnivanja političke platforme Zagreb je NAŠ! nije bio član niti jedne političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2016. godine u braku je s Ivom Mertić Tomašević s kojom, zajedno sa psom Boškom, živi u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka. Govori engleski i njemački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo