spojena hrvatska / Na ljeto preko Pelješkog mosta: 'Dosta je radnika i inženjera u samoizolaciji, nadam da neće biti većih poremećaja i da ćemo uspjeti'

'Most Ston se nalazi na jednoj specifičnom području gdje zaljev nema dovoljnu dubinu i samo nekoliko barži u Europi može osigurati takav transport'

10.1.2022.
21:30
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u društvu ministara Beroša i Butkovića obišao je gradilište Pelješkog mosta u Komarni. Zaključio je da gradnja napreduje dobro, a finalizacija završne faze, izgradnje stonske obilaznice, na redu je početkom jeseni. No Pelješkim mostom prometovat će se već ove sezone, poručio je Plenković.

Vladin obilazak gradilišta pratio je RTL-ov reporter Boris Mišević. Razgovarao je s Davorom Perićem, inženjerom Hrvatskih cesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek se ne zna točan datum otvaranja Pelješkog mosta, ali plan je da krajem lipnja ove godine Pelješki most konačno počne službeno raditi. Neće biti gotove sve pristupne ceste, ali i one pristupne ceste koje budu gotove će se spojiti na staru cestu preko Pelješca tako da će od lipnja napokon zaobilaziti Neum i Hrvatska će biti spojena.

Ono što je bitno reći za Pelješki most je da bi do kraja ovog mjeseca trebali biti gotovi vjetrobrani ili „burobrani“. Gotovi su i odbojnici koji štite automobile od udara. Stavlja se još jedan dodatan sloj asfalta i onda će sam most, može se reći, biti u potpunosti gotov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Probijanje rokova /

Most je gotov, ali... Od četiri dionice pristupnih cesta na Pelješcu, jedna kasni. Doznali smo i koliko i zašto

Image
Probijanje rokova /

Most je gotov, ali... Od četiri dionice pristupnih cesta na Pelješcu, jedna kasni. Doznali smo i koliko i zašto

Sve radove, već neko vrijeme nadzire Davor Perić.

„Kao što možete vidjeti, građevinski radovi na mostu su pri kraju. Ostalo je za završiti montažu ograde za zaštitu od vjetra, zaštitnih prometnih ograda, a ono što je trebao biti ključan dio rada ovaj tjedan, a trenutno je zbog jakog vjetra odgođen, a to je ugradnja završnog sloga asfalta“, kazao je Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i posebnost te vrste asfalta.

„Prvo imamo lijevani sloj asfalta, to je prvi sloj, a ono što dolazi čim vrijeme dopusti je završni, habajući sloj asfalta u debljini od četiri centimetara“, dodao je Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi govore o Pelješkom mostu, no pristupne ceste, vijadukti i tuneli su jako izazovan dio posla. Komentira je i Stonski most dug 500 metara i kašnjenje.

„Zadnji dio stonske obilaznice, ujedno je i najzahtjevniji dio tog dijela trase. Izvođač je kasnio s mobilizacijom zbog određenih poremećaja na tržištu. Nije na vrijeme pribavio posebnu baržu koja će se koristiti za dopremu ranije proizvedenih segmenata mosta Ston. Ona je trenutno osigurana i na putu je prema gradilištu, no zbog nevremena je trenutno onesposobljena“, objasnio je Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Most Ston se nalazi na jednoj specifičnom području gdje zaljev nema dovoljnu dubinu i samo nekoliko barži u Europi može osigurati takav transport. Barža je na putu i čim vrijeme dopusti, nadamo se da bi početkom idućeg tjedna mogla donijeti prva dva segmenta za montažu“, dodaje.

Komentirao je obećanje završetka mosta do lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dopuštanje za puštanje mosta Pelješac u promet je završetak dijela pristupnih cesta, od postojeće magistrale do postojeće pelješke ceste. Mi i dalje očekujemo da će završetak tih radova biti kraj lipnja, ako ne dođe do nekih većih poremećaja uslijed same pandemije. Dosta je radnika i inženjera u samoizolaciji tako da se nadam da neće biti većih poremećaja i da ćemo uspjeti do kraja lipnja pustiti most u promet“, kazao je Perić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo