BIVŠI PROTUKANDIDAT / Na mjesto načelnika koji je krao od općine ne želi nitko? Izbori nisu ni održani, ali pobjednik je poznat

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DIP je utvrdio da je Pinjuh za promidžbu koristio općinski novac, prostorije i službena vozila iako zakon to izrijekom brani

6.9.2022.
10:46
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Iako se prijevremeni izbori za načelnika općine Čeminac tek trebaju održati za 15-ak dana, njihov je rezultat već poznat, s obzirom da je za njih pristigla samo jedna pravovaljana kandidatura ona nezavisnog, odnosno kandidata grupe birača Danijela Rešetara.

Unatoč tome, u nedjelju, 18. rujna, od 7 do 19 sati, bit će otvorena četiri biračka mjesta na kojima će svoje pravo moći ostvariti oko 2.400 birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Čeminac prijevremeno bira načelnika nakon što je njen dugogodišnji načelnik Zlatko Pinjuh završio u istražnom zatvoru i podnio ostavku na svoju dužnost čime mu je prestao mandat. U istražnom je zatvoru završio koncem travnja nakon što je USKOK protiv njega i još četiri osobe pokrenuo istragu zbog sumnje da su općini nanijeli financijsku štetu u iznosu od 426.000 kuna.

Mjesto općinskog načelnika, vrlo je izvjesno, nakon izborne nedjelje pripast će Rešetaru koji je sa Pinjuhom odmjerio snagu na redovnim lokalnim izborima u svibnju prošle godine, no pobjedu je, sa gotovo 60 posto osvojenih glasova, odnio Pinjuh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izvanredni izbori? /

Pinjuh zanimljivim manevrom pokušava izbjeći zatvor, građani podijeljeni, no kritičar: 'Opet će dobiti izbore'

Image
izvanredni izbori? /

Pinjuh zanimljivim manevrom pokušava izbjeći zatvor, građani podijeljeni, no kritičar: 'Opet će dobiti izbore'

Od Rešetara, koji je osvojio nešto manje od 14 posto glasova, više je glasova osvojio i HDZ-ov kandidat Zoran Dušić, gotovo 27 posto.

Pinjuh je slavio i na izborima za općinsko vijeće, njegova Hrvatska narodna lista osvojila je većinu, osam vijećnika, HDZ tri, a kandidacijska lista grupe birača s Rešetarom na čelu dva mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP otkrio da je Pinjuh za promidžbu koristio resurse općine

No, njegovo zadovoljstvo nije dijelilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je, pregledavajući kako su sudionici lokalnih izbora financirali promidžu, utvrdilo da Pinjuh nije postupao u skladu sa zakonom, pa je ostao bez prava na naknadu izbornih troškova u iznosu od pet tisuća kuna.

DIP je utvrdio da je Pinjuh za promidžbu koristio općinski novac, prostorije i službena vozila iako zakon to izrijekom brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je njihov rezultat poznat i prije nego se izbori održe, u Hrvatskoj nije nova stvar, tako je na lanjskim lokalnim izborima oko deset posto gradova i općina, od njih 555, znalo imena svojih gradonačelnika i načelnika prije izbornog dana, jer se u njima kandidirao samo po jedan kandidat.

Prije izborne nedjelje, 16. svibnja, oko deset posto, od ukupno 555 gradova i općina, mahom ovih drugih, zna imena svojih načelnika i gradonačelnika, u tim se jedinicama, naime, kandidirao samo po jedan kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo