ODLAZAK LEGENDARNOG FOTOGRAFA / Na novinarskom zadatku preminuo cijenjeni hrvatski fotoreporter i novinar Srđan Vrančić Vrana

Image
Foto: Cropix

Vrančić, koji je bio nagrađivani fotoreporter, novinar i urednik isticao se svojim ratnim reportažama i podvodnom fotografijom

17.5.2022.
16:50
Cropix
VOYO logo

Cijenjeni hrvatski fotograf, fotoreporter Jutarnjeg lista i agencije Cropix Srđan Vrančić Vrana iznenada je preminuo u utorak u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener, javlja Jutarnji list.

Vrančić, koji je bio nagrađivani fotoreporter, novinar i urednik isticao se svojim ratnim reportažama i podvodnom fotografijom, a u Jutarnjem je listu od samih njegovih početaka 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srđan Vrančić je rođen 1. rujna 1965. godine u Rijeci. Fotografijom se aktivno počeo baviti 1979., a prve je radove objavio početkom 80-tih u omladinskom listu "Val".

Kolege i čitatelj Jutarnjeg lista Vrančića će najviše pamtiti kao ratnog izvjestitelja i fotoreportera koji je u posljednjih nekoliko desetljeća prošao većinu svjetskih ratišta. Između ostalog, izvještavao je iz Afganistana, Srbije, Kosova, Libije, Libanona, Sirije, Krima, a njegov je posljednji ratni fotoreporterski zadatak bio u Ukrajini gdje je proveo ukupno 13 dana i uslikao ekskluzivne snimke ranjenih vojnika iz vojne baze Javoriv u okolici Lavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podvodnom se fotografijom Vrančić bavi od 80-ih godina, a imao je i aktivnu ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu. Osvojio je Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji 2017., a iste je godine na Kupu Hrvatske bio drugoplasirani, piše Jutarnji list.

Sudionik je ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018. Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activité Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je Velebitske degenije (2020), za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera (2014).

Njegove su fotografije bile izložene u brojnim muzejima, između ostalog, Muzeju grada Rijeke, Muzej ratne fotografije u Zagrebu i Hrvatskom školskom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo