FINANCIRANJE IZ EU-A / Na obnovu 3 kopnene tvrđave Šibenik potrošio 100 milijuna kuna. Ali, sad na tome masno zarađuje, a još će i više

Šibenčani tako godinama grade poziciju kulturnog i umjetničkog središta u koje se dolazi zbog koncerata, povijesti ili edukacije.

10.7.2022.
7:43
VOYO logo

U samo 10 godina I za čak 100 milijuna kuna Šibenik je u potpunosti obnovio sve tri kopnene tvrđave i pozicionirao se kao grad koji ulaže u drukčiji vid turizma.

"Lijepo je vidjeti povijest. To je uzbudljivo za moju djecu", kaže Rubner iz Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je predivan grad. Čist, povijesan, divan za prošetati uokolo kroz tvrđave i povijest", tvrdi Kurt iz Norveške.

Image
rtl music najavljuje /

Jeste li spremni? Šibenik uz 'Glasno s tvrđave' postaje grad glazbe!

Image
rtl music najavljuje /

Jeste li spremni? Šibenik uz 'Glasno s tvrđave' postaje grad glazbe!

"One dvije tvrđave prethodno su i izvanredno označene i putevi do njih, i njihove znamenitosti i povijest. Jako, jako dobro", kaže Drago iz Kutine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrđava Sv. Mihovila je glavna gradska pozornica, Barone kao glavni vidikovac, a upravo dovršena Tvrđava sv. Ivana znanstveni kampus.

Ispod platoa, na vrhu Tvrđave sv. Ivan, dakle ovdje ispod zemlje, nalazi se kampus u kojem se može smjestiti i na spavanju 50-ak ljudi, dakle cijeli jedan autobus. Tu se nalaze I predavaonice i sve ono što je ključno za edukacijski turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo jedan živahan život u ovim prostorijama, očekujemo mlade studente, mlade stručnjake, idemo u pravcu cjeloživotnog obrazovanja, različitih edukacija, studijskih boravaka, terenskih nastava, radionica, a ponajviše s naglaskom na kulturne i kreativne industrije", poručuje ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić.

Tvrđava sv. Ivana je i bez pristupnih cesta i parkirališta stajala čak 68 milijuna kuna. Ovo je najveći gradski projekt obnove kulturne baštine, veći od svih dosadašnjih zajedno, ali ne samo šibenskih nego i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za usporedbu, godišnji program Ministarstva kulture za sva nepokretna kulturna dobra je manji od ovog iznosa. Što znači da se nikada nacionalnim ili gradskim sredstvima ovaj projekt ne bi mogao napraviti da nije bilo financiranja iz EU-a", pojašnjava Petar Mišura, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

A novac iskorišten od EU fondova Šibenčani dobro oplođuju jer su tvrđave financijski samoodržive. Prve dvije su samo od ulaznica u 2019. uprihodile više od 10 milijuna kuna. Ove godine očekuju i znatno više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo