OGLAS

nepopunjene kvote / Na ovim studijima nije upisan niti jedan student, ali profesori uredno primaju plaću

Image
Foto: Shutterstock

Čak 48 studija ove godine pohađa svega jedan student

3.7.2022.
11:40
Shutterstock
VOYO logo

Apsurdi hrvatskog školstva su mnogobrojni, a jedan o njih je i činjenica da postoje studiji koje je upisan jedan ili pak niti jedan student, a profesori svejedno za njih primaju plaću. Od preko 1700 studijskih programa javnih i privatnih visokih učilišta, na njih tridesetak, ove akademske godine nije upisan niti jedan jedini student, piše Telegram.

Kada se u brojke uključe i umjetničke akademije, koje imaju jako niske upisne kvote u usporedbi s ostalim fakultetima, ove akademske godine 51 studijski program na javnim i privatnim visokim učilištima nije upisan niti jedan student. Uz to, još je 48 studija koje ove godine pohađa tek jedan student.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sveučilištu u Zadru, iako je kvota na ljetnom upisnom roku bila 11, niti jedan student nije upisao jednopredmetni studij Povijesti umjetnosti. U Sveučilištu u Dubrovniku nitko nije bio zainteresiran za studij Pomorske tehnologije jahta i marina iako se nudilo 17 upisnih mjesta.

Image
afera index /

Korupcija na Ekonomskom fakultetu djelomično pala u zastaru: 'Iznimno opsežan predmet'

Image
afera index /

Korupcija na Ekonomskom fakultetu djelomično pala u zastaru: 'Iznimno opsežan predmet'

Na stručnom studiju Tekstilna, odjevna i obućarska tehnologija zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, od mogućih 60 studenata upisao se nije baš nitko. A nitko nije htio studirati niti nastavnički smjer Povijest i geografija na Filozofskom u Zagrebu, kao ni Njemački i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Javnim novcem financiraju se javna visoka učilišta, pa tako primjerice i plaće nastavnika koji ne predaju nikome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim onih bez ijednog upisanog studenta, neke studije upisao bi tek jedan student. Telegram tu posebno ističe kako su nastavnički smjerovi Fizika i informatika te Fizika i kemija na zagrebačkom PMF-u veoma nepopularni. Fizika i informatika imala je upisnu kvotu 32, a Fizika i kemija 22, no oba studija upisala se samo jedna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo