samo u hrvatskoj / Na ovom hrvatskom otoku ne postoje izbori: Zadnji put stanovnici su glasali 1991. godine!

Image
Foto: Screenshot/Instagram timbalocatravels

Do prvog biračkog mjesta morali bi ploviti, a država im ne želi platiti prijevoz od 1991.

8.7.2020.
8:30
Screenshot/Instagram timbalocatravels
VOYO logo

Stanovnici Biševa zadnji put su na birališta izašli kad su odlučivali žele li neovisnost Hrvatske, odnosno, 1991. godine. U samostalnoj Republici Hrvatskoj glasačka kutija nikad nije doplovila do otoka, prenosi 24sata.

A to znači da 29 godina na naseljenom otoku nisu održani ni referendumi ni izbori ni ostali praznici demokracije. Ti otočani nisu birali između Kolinde Grabar Kitarović i Zrana Milanovića, nisu birali nove vlade, nisu birali ni europske predstavnike.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da nikog nije briga što oni misle

Na Biševu nema jumbo plakata, letaka, signal je slab pa ni ne gledaju toliko reklame na televiziji. Najbliže glasačko mjesto je na Visu, a država im nije platila prijevoz. 

Na Visu ih je čak 8, na Biševu nijedno. Da je slična situacija i u Komiži, tvrdi Stjepan Tafra, pokretač inicijative "Spasimo Biševo": 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da su zakinuta temeljna ustavna prava stanovnika otoka Biševa. U gradu Komiži na otoku Visu postoje dva glasačka mjesta na pedeset metara jedno od drugog, a na našem se otoku zadnji put glasalo 1991. godine. Od tada - niti je organiziran prijevoz do biračkog mjesta na Komiži niti mi na Biševu imamo svoju glasačku kutiju", svjedoči Tafra. 

Image
OBERSNEL POTUČEN /

Izbori su pokazali da se u Rijeci uvelike mijenjaju politički trendovi: HDZ je sad ispred SDP-a?

Image
OBERSNEL POTUČEN /

Izbori su pokazali da se u Rijeci uvelike mijenjaju politički trendovi: HDZ je sad ispred SDP-a?

Gradonačelnica Biševa Tonka Ivčević rekla je za 24sata da je na Biševu, navodno 16 registriranih glasača, te da se oduvijek glasa u Komiži, na Visu. Slaže se da je činjenica da se na Biševu ne glasa uskraćivanje prava, ali ona tu ne može napraviti ništa. Iz DIP-a se ne javljaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tafra je pokazao da na Biševu živi 40 osoba, a za usporedbu je uzeo Murvicu na Braču koja ima 27 glasača i ima jedno biračko mjesto. Na Hvaru, u Poljicima, prema popisu ih je 59, pa i oni dobiju uvijete da glasaju....

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo