AKCIJA PLITVICE / Na Plitvicama obilježena 27. godišnjica 'Krvavog Uskrsa' i odana počast prvoj žrtvi Domovinskog rata

Iako nije prvi policajac koji je s hrvatske strane poginuo u Domovinskom ratu, Jović se smatra prvom službenom hrvatskom žrtvom

31.3.2018.
18:55
VOYO logo

Na Plitvicama je svečano obilježena 27. godišnjica tzv. Krvavog Uskrsa u kojem je poginuo Josip Jović, a tamo je bio skoro cijeli državni vrh i brojni suborci.

Josip Jović s grupom boraca krenuo je u akciju oslobađanja Plitvica, a bio je pogođen iz zasjede dok je pretrčavao cestu. Danas, 27 godina kasnije, prvi vijenac od mnogih položila je upravo njegova obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jović se smatra prvom žrtvom u Domovinskom ratu. Ostavio je posao u građevinskoj firmi kraj Imotskog i prijavio se u policiju. Na svečanosti su danas bili svi preživjeli sudionici bitke koja se pamti kao Krvavi Uskrs.

Jovićiću je podignut spomenik 22 koraka dalje od mjesta na kojem je poginuo. Njegovi suborci kažu da je to simbolično jer je imao 22 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je pokrenuta na sam Uskrs, a cilj je bilo oslobađanje teritorija Plitivčkih jezera. Sudjelovali su policajci iz Gospića i Karlovca te specijalci iz Lučkog i Rakitja.

Vijence je položila i predsjednica republike. U ime Vlade ministri Davor Božinović i Tomo Medved te potpredsjenik Sabora Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Josip je vjerovao da život ima smisla samo uz spremnost i žrtvu za bližnje što je i posvjedočio svojim životom", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Josip je jedini poginuo u raciji, a još 9 policajaca je ranjeno tog Krvavog Uskrsa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo