Svinjice, svinjice / Na području Istre oprez: Na cestama sve više nesreća zbog naleta vozila na divlje svinje

Nesreće se najčešće događaju rano ujutro ili kasno navečer

12.1.2020.
15:23
VOYO logo

Sve veća opasnost na cestama zbog divljih svinja. Lovci pak tvrde da ih je sve manje, ali da nove prometnice sijeku njihove stoljetne rute.

U siječnju je u Istri evidentiran povećan broj naleta automobila na divljač, posebice na srne i divlje svinje. Nesreće se događaju gotovo svaki dan.  Nikola je sličnu nesreću doživio prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je predvidjeti nalet te divljači, ona izleti u sekundi, vi nemate vremena niti reagirati na njezin nalet i jednostavno prednjim desnim dijelom automobila smo pogodili prednji dio te divlje svinje", rekao je Nikola Jukić, sudionik prometne nesreće. 

Nesreće se najčešće događaju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najopasnije su lokalne ceste bez žičanih ograda, posebice na području Pule, Buzeta, Umaga i Buja. Divlje svinje sve češće se susreću i u naseljima.

"Problem je najviše to što općenito divljač, a svinje pogotovo, puno lutaju za hranom, a počele su i u sela ulaziti, i u gradove zato jer je sve zapušteno, nema više poljoprivrede, 90 % njiva je zapušteno", poručio je Augusto Dobran, predsjednik Lovačkog društva Bena Ližnjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A drugi je razlog taj što nove prometnice sijeku uobičajene migracijske rute životinja. Donedavno su skupe štete na automobilima plaćala lovačka društva.

"Kaže zakon, cesta nije lovište, a opet zakupnik kroz čije lovište prolazi cesta plaća štetu", rekao je Dobran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to je prije godinu dana riješeno jedinstvenom policom osiguranja koja vrijedi za sva lovačka društva na području Hrvatske pa i lovci lakše dišu.

"Obavezno kod tih događaja vozač je dužan zvati prometnu policiju kako bi se obavio očevid, tom prilikom pozivamo i predstavnika lovačkog društva kako bi prisustvovao  očevidu. U slučaju da se utvrdi prekoračenje brzine tu isto je vozač pod sankcijom", kazao je Josip Lukić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u PU istarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najmanja kazna za ovakav prekršaj iznosi 1500 kuna.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo