HOĆE LI STIĆI ZAPOVIJED S PANTOVČAKA? / Na pomolu nova svađa Vlade i Milanovića! Ministar: 'Vojnicima nije problem stajati nekoliko sati'

Bljesak je na čast svima koji su sudjelovali u njemu i mislim da u tome tonu treba i proći, kazao je Banožić

27.4.2021.
13:04
VOYO logo

Na pomolu je nova svađa između Vlade Andreja Plenkovića i njegovih ministara s jedne i predsjednika Republike Zorana Milanovića s druge strane, ovaj puta oko obilježavanja obljetnice vojne akcije Bljesak kojom je oslobođena Zapadna Slavonija. 

Ministarstva su jučer dogovorila protokol prema kojem, kako se navodi, zbog epidemioloških mjera neće biti zajedničkog polaganja vijenaca nego će biti više delegacija koje će to činiti u razmacima, kako se ne bi stvarala gužva. Slično je bilo nedavno i na obilježavanju "Krvavog Uskrsa" na Plitvicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dežuraju kao na šanku

No, predsjednik Zoran Milanović je danas na vojnom poligonu Gašinci rekao da je problem jer vojnici moraju satima stajati i čekati delegacija, a smatra da se tu događa i politizacija vojske. 

"Ovakav način polaganje vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima, kao da su napravljeni od kositra, da bi se poštivale epidemiološke mjere, pa političari dolazili na rate, dovodi u neugodnu situacija načelnika stožera. Ako se nikome ne žele zamjeriti, moraju tamo dežurati kao na šanku pa mislim da ću im reći da ostanu doma. Da ih zaštitimo od politizacije i da idu u pet delegacija. Oni se najgore osjećaju u takvoj situaciji", kazao je Milanović i najavio da će o tome razgovarati s ministrom obrane jer ne želi preko zapovjedi povući vojnike s tog događaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA VOJNOM POLIGONU GAŠINCI /

Milanović o obljetnici Bljeska: 'Ne želim da vojnici dežuraju kao na šanku. Mislim da ću im reći da ostanu doma' Zaprijetio je i HDZ-u

Image
NA VOJNOM POLIGONU GAŠINCI /

Milanović o obljetnici Bljeska: 'Ne želim da vojnici dežuraju kao na šanku. Mislim da ću im reći da ostanu doma' Zaprijetio je i HDZ-u

Ministar ne vidi nikakav problem

No, s druge strane ministar obrane Mario Banožić ne vidi nikakav problem u tome. 

"Hrvatska vojska je ta koja ima čast što može sudjelovati kod polaganja vijenaca i takvih protokola. Siguran sam da im nije problem stajati nekoliko sati", rekao je u Gašincima danas Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto smo imali i na Plitvicama i ne vidim u čemu je problem. Mislim da nakon 30 godina događaj kao što je Bljesak moramo označiti uistinu na jedan respektabilan način", kazao je Banožić te dodao da su protokol sukladno epidemiološkim mjerama zajednički dogovorili jučer na sastanku ministarstva hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane.

Odvojeni protokoli samo zbog mjera?

Na pitanje da bi predsjednik mogao zapovjediti vojsci da ne bude tamo, Banožić je rekao da postoji Zakon o obrani na temelju kojega će se definirati odnosi. "Bljesak je na čast svima koji su sudjelovali u njemu i mislim da u tome tonu treba i proći", kazao je Banožić ne želeći se previše upuštati u pobijanje Milanovićevih argumenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su odvojeni protokoli samo zbog epidemioloških mjera, a ne zbog sukoba predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji oko nekoliko tema traje već mjesecima. 

"Svi smo svjesni da nam brojke rastu i mi se prvi moramo pridržavati mjera i dati primjer", rekao je i dodao da su protokoli odvojeni isključivo zbog epidemioloških mjera.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo