Upozorili na probleme / Na pomolu novi štrajk: 'U Carini vlada kaos i diktatura. Radnike se diskriminira'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Objasnili su kako 'vlada sustavna i kontinuirana diskriminacija službenika i sindikata'

4.12.2019.
12:12
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske upozorio je u srijedu na probleme u Carinskoj upravi navodeći da u njoj vlada "kaos i diktatura" te je podržao Carinski sindikat Hrvatske u zahtjevima za povećanjem koeficijenata te najavi štrajka i sindikalnih akcija.

"U carini je svojevrstan kaos i diktatura, vlada sustavna i kontinuirana diskriminacija službenika i sindikata, nezakonito se postupa prema radnicima, uskraćuje im se pravo na edukaciju i obrazovanje", stoji u priopćenju predsjednika Nezavisnog sindikata carinika Željko Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popović je dao podršku Carinskom sindikatu Hrvatske, koji zahtijeva veće koeficijente za djelatnike u carinskoj službi te upozorio na pritiske ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Čovića prema sindikalnim članovima i čelnicima.

"Ravnatelj izolira sindikate, usmjerava carinike u 'ispravne reprezentativne' sindikate te vrši pritisak na članove da se ispišu iz sindikata. On očito želi imati 'svoje sindikate' kojima će on narediti i govoriti što da rade. To je upravo dokazao s odnosima prema sindikatima, gdje nekima nudi sve uvjete za rad, a drugima ništa, čak pokušava onemogućiti sindikate u radu i djelovanju, što je evidentno kazneno djelo", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demantirao navode ravnatelja Carinske uprave

Dodaje da je Čović za neispravan rad i nejednako postupanje prema službenicima prijavljen pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

"Postoje prijave službenika za sustavnu diskriminaciju, carinici se trenutno plaše jer im se prijeti. Tražili smo i zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti", poručio je Popović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Popović je demantirao navode ravnatelja Carinske uprave da sindikati nemaju pravo organizirati štrajk.

"Ravnatelj navodi neistinu da carinici ne mogu štrajkati, jer nisu u „reprezentativnom sindikatu“, što zapravo nije istina. Ujedno dokazuje da on na takav način usmjeruje carinike, vrši pritisak i plaši, posredno se miješa u rad i sindikalno djelovanje, što je zakonom zabranjeno čak i u pokušaju i daje im posredno upute u koje sindikate da se učlane", tvrdi Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo sindikata na štrajk definirano je Ustavom, to valjda svi znaju i ne treba posebno i dodatno objašnjavati. Između ostaloga ja sam vodio uspješan štrajk carinika još davne 2003. godine, a uključit ćemo se i sada", poručio je u priopćenju, koje je naslovio i pučkoj pravobraniteljici. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo