ratni zločin / Na ponovljenom suđenju Glavašu ispitani prvi svjedoci

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Glavašava obrana na početku ponovljenog suđenja zatražila je da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima, među ostalim zapisnik s ispitivanja Getoš Magdić

10.11.2017.
14:54
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

U nastavku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. ispitani su prvi svjedoci čijim iskazima obrana želi dokazati da je prvi iskaz suoptužene Gordane Getoš Magdić u kojem je teretila Glavaša bio nezakonit jer je njezin tadašnji branitelj bio u sukobu interesa.

Glavašava obrana na početku ponovljenog suđenja zatražila je da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima, među ostalim zapisnik s ispitivanja Getoš Magdić u policiji, koja je prvo teretila Glavaša, a zatim je promijenila iskaz tvrdeći da je bio nezakonit jer ga je dala pod prisilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima Glavaševog branitelja Dražena Matijevića danas ispitani svjedoci Fred Marguš i njegova bivša nevjenčana supruga Darija Orlovac potvrdili su da je tadašnji branitelj Gordane Getoš Magdić, Radoslav Arambašić, istovremeno branio Freda Marguša za barem dva ista kaznena djela - ubojstvo doktora Milovana Kutlića i pokušaj ubojstva Radoslava Ratkovića.

"To je u svakoj kulturnoj zemlji u svijetu sukob interesa, a mi smo u fazama određenim postupka dokazivali da je to suprotno kodeksu odvjetničke etike, statutu Hrvatske odvjetničke komore, ZKP-u i nekim europskim konvencijama i u tome smo kod Ustavnog suda uspjeli", rekao je Matijević novinarima nakon ročišta održanog na zagrebačkom Županijskom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matijević kaže također da Arambašić nije mogao zastupati Getoš Magdić jer je još od ranije bio Margušev odvjetnik i radio je protiv njenih interesa.

Fred Marguš koji je na svjedočenje doveden iz zatvora gdje služi 14-godišnju kaznu zbog ratnog zločina u Čepinu 1991. nije se prisjetio imena odvjetnika Arambašića, ali je rekao da je odvjetniku otkazao punomoć zbog sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darija Orlovac ispričala je, pak, da je Arambašić obećao da će Fred Marguš biti pušten za nekoliko mjeseci i da će se sve 'svaliti' na Glavaša i Getoš Magdić. Dodala je da je ubrzo shvatila da im je odvjetnik lagao, a bilo joj je čudno kad joj je rekao da je preuzeo obranu Getoš Magdić. Ispričala je da je prvi put vidjela odvjetnika Arambašića u kolovozu 2005. u Osijeku ispred općine kad je Margušu sam ponudio da mu bude odvjetnik, ali po službenoj dužnosti.

Suđenje se nastavlja 8. prosinca kad bi kao svjedoci trebali biti ispitani kćer Gordane Getoš Magdić Laura Magdić i Željko Mažar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovljeno suđenje krenulo je 16. listopada kada su se Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić izjasnili da nisu krivi za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu.

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru najavilo da će i u ponovljenom postupku dokazati krivnju optuženika koje tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo