Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NEODRŽIV SUSTAV

Na posebne mirovine odlazi 6 milijardi kn: Njih 175.000 uskoro će pod povećalo, kreće revizija

Među onima koji primaju posebne mirovine najviše je branitelja iz Domovinskog rata

Ines Goda/ 23.10.2018. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vojne osobe i policijski službenici, branitelji, saborski zastupnici i članovi Vlade. Članovi HAZU-a, pripadnici Hrvatske domovinske vojske i JNA te sudionici Narodno oslobodilačke borbe. 175 tisuća posebnih mirovina moglo bi se naći pod povećalom. 

"Ići ćemo u njihovu reviziju. Imamo 13 tisuća mirovina iz NOB-a. NOB je završio prije 75 godina. Imamo različite sustave, napravit ćemo analizu pa ćemo vidjeti", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Iz Saveza antifašista, kažu, o reviziji ne znaju ništa, ali misle da ukidanje ili smanjivanje njihovih mirovina, koje u prosjeku iznose 2800 kuna, nije potrebno.

"Pa ne bi se trebale ukinuti nego još uvijek živim učesnicima NOB-a vratiti prava koja su im oduzeta. Međutim, ako ministar smatra da će to biti korisno onda ja tu njegovu inicijativu podržavam", kaže Josip Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Među onima koji primaju posebne mirovine najviše je branitelja iz Domovinskog rata - njih više od 71 tisuću s prosječnom mirovinom od 5749 kuna. Za više od 16 tisuća policajaca i službenih osoba unutarnjih poslova i pravosuđa prosječna mirovina iznosi oko 4140 kuna. Najveće posebne mirovine imaju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade i bivši Ustavni suci. Njih 659 prima mirovinu od oko 9700 kuna.

Da se posebne mirovine trebaju uskladiti s onim općim, Hrvatskoj je već savjetovala i Europska komisija, ali toga svjedno nema u mirovinskoj reformi. Zato u Savezu samostalnih sindikata u reviziju ne vjeruju.

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

"Gotovo nikada se u povijesti nije dogodilo da netko tko je dobio  mirovinu po bilo kojem posebnom propisu nju i izgubi. Neće se desiti ni sada", kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Ministrovu najavu smatraju pokušajem umirivanja građana ogorčenih sustavom koji nije pravedan budući da su neke posebne mirovine četiri puta veće od onih prosječnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U neodrživom sustavu za isplatu mirovina godišnje već sada nedostaje 17 milijardi kuna. Oko 6 milijardi odlazi upravo na posebne mirovine. Njihovu najavljenu analizu podržava i HVIDR-a. 

Ines Goda/ 23.10.2018. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba