IZLOŽEN MIG 21 LEGENDE RATA / Na 'Povratku pobjednika' i Gotovina. Emotivan govor Perešinove kćeri: 'I danas je Rudi s neba pomogao...'

"Ja bih imala oca, majka muža, moje kćeri djeda. Ali bi li Rudi imao mir u srcu?", kazala je Daliborka Perešin Kekelić

12.5.2019.
9:35
VOYO logo

Ispred zgrade MORH-a u Zagrebu u 9 sati počela je svečanost "Povratak pobjednika" povodom povratka aviona Rudolfa Perešina u Hrvatsku.

Supruga Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin, na svečanosti je otkrila info ploču, dok su Perešinovi kolege, bivši i sadašnji piloti, otkrili avion, a iznad ugrade MORH-a preletio je i jedan MiG 21.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti su, između ostalih bili, premijera Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, ali i umirovljeni general Ante Gotovina

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku ne bi mijenjala ni za što

Vrlo emotivan govor održala je Perešinova kćer, Daliborka Perešin Kekelić. Na početku govora osvrnula se na vremensku prognozu i kazala da je najavljivano ružno vrijeme, ali da je "njezin tata s neba opet pomogao". Naglasila je da su njezinom ocu nakon bijega iz JNA nudili politički azil, a nakon Bljeska, u kojem je Perešin poginuo, se pitala je li taj azil trebao prihvatiti. "Ja bih imala oca, majka muža, moje kćeri djeda. Ali bi li Rudi imao mir u srcu? Sigurno ne bi", kazala je Daliborka Perešin Kekelić. 

Na kraju se zahvalila Vladi i kazala da Hrvatsku ne bi mijenjala ni za što. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedniče Vlade, zapovijed je izvršena!"

"Predsjedniče Vlade, zapovijed je izvršena! Avion Rudolfa Perešina došao je kući", kazao je u svom govoru ministar obrane Damir Krstičević i dodao kako je to postignuće cijele Vlade te poručio da ćemo se kroz taj MiG "s nježnošću sjećati svih koji su položili život na oltar domovine". 

Naglasio je da Perešinov MiG nema veliku materijalnu vrijednost, ali ima veliku vrijednost za Hrvatsku. "On je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod", kazao je Krstičević i dodao kako vjeruje da će Hrvatska do 30. obljetnice Bljeska i Oluje imati muzej u kojem će Perešinov zrakoplov biti na središnjem mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča o Rudolfu Perešinu je priča o hrvatskoj slobodi", kazao je u svom govoru premijer Andrej Plenković te dodao kako je Perešin "život dao za Hrvatsku". Zahvalio se obitelji Perešin što su pridonijeli da avion "tiho dođe do Hrvatske". "Hvala Damire, ti si bio motor ovoga svega", rekao je Plenković u zahvali ministru obrane Damiru Krstičeviću. 

Podsjetimo, ovog tjedna je u Hrvatsku vraćen avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot i junak Domovinskog rata Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt. Avion je danas otkriven i izložen ispred zgrade MORH-a na Trgu kralja Petra Krešimira, a iz Ministarstva su pozvali građane da ga dođu pogledati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo