kritike i pohvale / Na predstavljanju programa Vijeću EU von der Leyen poručila: 'Trebat će nam hrvatska odlučnost!'

Održan je svečani doček u Europskom parlamentu u čast hrvatskog predsjedanja

14.1.2020.
21:09
VOYO logo

Premijer Plenković zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavio je program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Osvrnuo se na težak put Hrvatske od stjecanja samostalnosti pa do danas, a šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je prošli tjedan boravila u Zagrebu, nahvalila je i Hrvatsku i premijera Plenkovića, kojemu je rekla da mu skida kapu.

Dogovor oko višegodišnjeg financijskog okvira

''Prije manje od 30 godina održali smo prve demokratske izbore u svojoj neovisnosti, i čast mi je što Vam se danas mogu obratiti tijekom 28 obljetnice međunarodnog priznanja naše samostalnosti,'' kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Održan je svečani doček u Europskom parlamentu u čast hrvatskog predsjedanja. Nakon što je predstavio prioritete predsjedanja, među kojima je kao prvu zadaću istaknuo dogovor oko višegodišnjeg financijskoga okvira, premijeru Plenkoviću i Hrvatskoj stigle su pohvale šefice Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znam, Andrej, da je ovo mjesto koje ti je osobito priraslo srcu. Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu, potom zastupnik, pa se vratili u Parlament govoriti kao predsjednik Vlade države koja predsjeda EU-om. Skidam ti kapu, svaka čast! Trebat će nam ta odlučnost, jedinstvo i energija po čemu su Hrvati poznati'', rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

A nakon pohvala i red kritika. Švedska europarlamentarka Malin Bjork oštrim je tonom upozorila na tretman hrvatske policije na granici s BiH, u koji se, kaže, osobno uvjerila.

''Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile i gore. Ljude su ranjavali psi i ranjavali su ih šokerima, a brutalnost kojoj sam svjedočila doista je bila strašna'', izjavila je Malin Björk, zastupnica u Europskom parlamentu.

''Čuo sam o navodima i provodi se istraga. Imamo jasne naloge da policija ne smije kršiti zakon'', odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pružanje ruke regiji

A premijera je prozvao i hrvatski europarlamentarac.

''Bezakonje i korupcija karakteriziraju Hrvatsku za vrijeme predsjedanja. Postavio sam upit prije dvije godine tko je ulazio u zgradu'', rekao je Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu.

U polupraznoj Vijećnici premijer se dotaknuo i summita u svibnju. Govoreći na francuskom, poručio je kako je zadaća hrvatskog predsjedanja pružanje ruke državama u regiji kako bi i one nakon ispunjavanja svih potrebnih kriterija, postale članice Europske unije. Uoči summita Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Doista bih volio vidjeti da na zagrebačkom summitu napravimo ključni iskorak koji će vratit prije svega uvjerenje zemalja koje su napravile svoj dio posla da će početi pregovori. U znak hrvatskog predsjedanja premijer i njegovi suradnici nosili su kravate, a šefica Komisije hrvatsku maramu, koju je dobila na dar'', kazao je europski zastupnik Tonino Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo