napali šefa agencije / Na saborskom odboru prozvali čelnika HERA-a zbog pljačke INA-e: 'Može vas biti sram u ime cijelog naroda'

Žamboki se branio i rekao da ona ne regulira odnose između INA-e i trgovca plinom

16.9.2022.
21:30
VOYO logo

Evo Pedra. Saborski odbor za gospodarstvo ga je pronašao u šefu Upravnog vijeća HERE, agencije koja, kažu, nije branila interes Hrvatske u aferi INA.

"Ovaj odbor smatra da je ugrožen interes RH te se poziva Upravno vijeće HERA-e na odgovornost", rekao je Žarko Tušek (HDZ)predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je to 4 i pol satne rasprave u kojoj je Danijel Žamboki , predsjednik Uprave HERA-epokušao obraniti agenciju koja nije vidjela INA-ino prodavanje plina ispod cijene tvrtki kojoj je, iako je imala samo jednog zaposlenog i 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, ista agencija izdala dozvolu za trgovanje plinom da bi na INA-inom plinu zarađivala stotine milijuna kuna.

"Hrvatska regulatorna agencija, dame i gospodo, ne regulira odnose između INA-e i trgovaca plinom. Sve je to stvar tržišnih principa. Uzimajući u obzir sve navedeno, kao i podatke s kojima HERA raspolaže, isti nisu ukazivali da bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o zlouporabi na tržištu energijom", rekao je Danijel Žamboki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON AFERE /

Dva mađarska člana Uprave INA-e ponudila ostavke! 'Bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor'

Image
NAKON AFERE /

Dva mađarska člana Uprave INA-e ponudila ostavke! 'Bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor'

Da ni za što nisu odgovorni nije odgovor koji su zastupnici dobro prihvatili. "Ljudi moji, nestala je milijarda za ono što znamo! A vi dolazite u najveće predstavničko tijelo u Hrvatskoj da biste rekli da nemate nikakvu odgovornost! Može vas biti sram u ime cijelog naroda ja vam to ozbiljno kažem!", rekao je zastupni Zvonimir Troskot (Most).

Mostov zastupnik tu nije stao, već je Žambokija optužio da je uzeo otpremninu kada je smijenjen iz HERA-e, da bi opet bio imenovan na istu funkciju. Ali nije to bila otpremnina, kaže Žamboki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ste razriješeni s dužnosti vi idućih godinu dana ne možete raditi ni u jednom energetskom subjektu. I u tih godinu dana vi dobivate plaću, ne otpremninu", rekao je Žamboki.

A kako mu je promaklo da plin prodaje Plinara istočna Slavonija - tvrtka koja za to nema dozvolu, zanimalo je Branka Grčića (SDP): "Kako je moguće da su kupovali od INA-e pa prodavali nekoj trećoj firmi?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"PIS je imao dozvolu za opskrbu plinom. Dozvola za opskrbu plinom ujedno ti omogućava da se baviš i trgovinom plinom", odgovarao je Žamboki.

Ali onda se uključio državni tajnik Ministarstva gospodarstva i pokazao da Žamboki u dvorani nema baš nikoga na svojoj strani. "U pravilniku jasno piše da nije isto opskrba i trgovanje. Taj koji izdaje dozvolu bi morao znati da nije izdao dozvolu za trgovanje. Ja je ne izdajem, je l' tako?", upitao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjestan da su kola krenula nizbrdo, čovjek koji prima plaću od 26.700 kuna da ništa ne bi znao, vidio i kontrolirao, počeo je odgovore usmjeravati na svoje suradnike.

"Ja bih zamolio kolegicu Hudobec, koja je voditeljica pravnih poslova da nam to objasni",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molio bih kolegu Babića, voditelja sektora za plin da odgovori na ovo pitanje"

"Ja bih zamolio kolegicu Hudobec da pojasni"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nemilosrdni članovi odbora nisu se dali smesti.

"Pitam gospodina Žambokija da li mu je barem malo neugodno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ako su stomilijunske transakcije promakle regulatornoj agenciji kojoj je jedina svrha kontroliranje energetskog tržišta, pitanje je kako će se otkriti ekstra profiteri koje je država naciljala. Država koja u isto vrijeme također inkasira više novca. "Hrvatska je od početka godine do danas uprihodovala oko 15 posto više u odnosu na prošlu godinu", rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Budući da je u pitanju zarada od inflacije uzrokovane energetskom krizom, pitanje je hoće li onda država oporezati sama sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo