Koliko janjaca su ispekli? / Na Sinjskoj Alci niti 35°C nije nikome smetalo, veliko slavlje! Ali: 'Ima šušura, ljudi, ali ne i novca'

Image
Foto: RTL

U glavni grad Cetinske krajine i ovog je kolovoza stiglo posjetitelja više nego Sinj ima stanovnika. Ali, nije alkarsko trkalište jedino što ih zanima

7.8.2022.
20:30
RTL
VOYO logo

Sinj je danas centar svita! U glavni grad Cetinske krajine i ovog je početka kolovoza stiglo posjetitelja više nego Sinj ima stanovnika. Sve, naravno, zbog Alke. No, nije trkalište jedino što zanima domaće i goste. Život u gradu tih je dana poseban. Sinjski šušur i Ružica Đukić.

Čak 35 stupnjeva u hladu i ne smeta nikome, ni konjima ni ljudima. Kako i bi kad je danas dan za koji Cetinski kraj živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodine gradonačelniče, alkarski vojvoda Mario Šušnjara vas poziva na 307. Alku! Prijavak podnosi ađutant Josip Jadrijević!"

Miro Bulj: "Prihvaćan poziv."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač kočije Marko Vuković odgovorio je koliko to znači za jednog Sinjanin: "To je svetinja!" Koliko to dugo već radi? "Četiri godine, ovo je peta." A pripreme? "A svaki dan su dan treninzi."

I svatko od uključenih u Alku smatra da je njegov zadatak najbolji. Ili barem, u samom vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadrijević: "Sigurno jedan od najljepših. Kako bi reka moj prijatelj: minimalan napor, maksimalna reklama."

Maksimalnu reklamu dobit će danas i prodavači janjetine, jer se sve novinske i TV ekipe zadrže baš kod njih. Janjetina 230 kuna po kilogramu, odojak 140. Šteta što za ćakulu nemaju vremena. Niti sami ne znaju, kažu, koliko će danas ispeći janjaca, ali: "Ajd, nasiči ovdi čoviku pa idemo dalje!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija i recesija se i ovdje osjete. Željko Novak iz Varaždina: "Varaždin: Godinama je sve slabije, sve slabije. Ima šušura, ljudi, ali nema..." Nema novca? "Nema novca, da", kazao je.

Ali za kafiće nema problema. Petar Šušnjara, ugostitelj iz Sinja: "Pa dobro je, dobro je. Umorni smo. Treba odradit još današnji dan i onda se pripremat za Veliku Gospu i to je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja Jurić Kavelj iz Zagreba: "Važan nam je današnji dan zato što naše dvije kćeri po prvi puta dolaze na Alku. Upoznat će se s alkarima i Alkom i mislim da je to bitno u životu svakog od nas posebno naše mlade djece."

Branko Ezgeta iz Kaštela: "Svake godine na Alku ovdje dođem vidit šušur jer se tome iz djetinjstva tradicija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najduže pripreme za današnji veliki dan su u obiteljima alkara. Monika Zorica, supruga alkara Ive Zorice: "Ivu je do sada, do našeg vjenčanja, oblačila njegova majka Marija. Nakon našeg vjenčanja prije pet godina tu sam dužnost preuzela ja. To je jako lijep osjećaj. I supruga i majka nose jednu veliku brigu da prođe sve u redu."

Ivo Zorica: "Isti ti je osjećaj prvu ili dvadesetu godinu. Jednostavno, mi se za to trudimo, treniramo. Mi imamo jednom godišnje naše natjecanje i tako da je uzbuđenje i trema uvijek isto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo