POVEĆAN NEOPOREZIVI DIO / Nova demografska mjera: Istražili smo hoće li poslodavci isplatiti 10.000 kn za svaku bebu

Država će trostruko povećati neoporezivi dio kojim poslodavci mogu nagraditi svoje zaposlenike za novorođeno dijete

2.1.2019.
18:55
VOYO logo

Sutra stupa na snagu nova Vladina demografska mjera, ovaj put vezana za poslodavce. Država će trostruko povećati neoporezivi dio kojim poslodavci mogu nagraditi svoje zaposlenike za novorođeno dijete. Tako neoporezivi dio iznosi 10 tisuća kuna, a prije je iznosio do 3326 kuna. 

Koliko poslodavaca stvarno nagrađuje svoje zaposlenike roditelje nema točnih podataka. Jedni tvrde da je to poslovna tajna, a Porezna uprava bilježi samo zbirne podatke. Pa tako uz one koji daju novac za opremu djeteta, druge novčane primitke i doplatak ima 807 isplatitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera će pomoći zadržati ljude

"Dobila sam od poslodavca, inače radim u Ministarstvu", kazala nam je Dijana, dok nam je još jedna zaposlenica državne tvrtke Anita otkrila da je dobila 1600 kuna.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca mjeru nisu htjeli komentirati. Nagrade svojim zaposlenicima suvlasnica i direktorica firme koja se bavi proizvodnjom opreme za vodovode i odvodnju iz Šibenika već daje, a sada razmišlja i povećati ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjela sam da bude 5 tisuća. Za razmisliti je ako se dopušta 10 tisuća, ne mogu sad odmah reći u ovo trenutku", kazala je Ankica Burić, članica Uprave MIAB Šibenik. 

U Gospodarskoj komori kažu mjera može pomoći zadržati ljude. "Danas imamo nedostatak radne snage, tako da su tvrtke više motivirane koristiti takvu mjeru, bilo 3 tisuće ili 10 tisuća. Svakako je to vrlo snažna mjera od strane Vlade", kazao je Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janica Kostelić neće dobiti ni lipe

U sindikatima poručuju da bi država trebala biti primjer privatnicima. Do sada se za novorođenče u državnim i javnim službama dobiva oko 1100 kuna.  "Tamo gdje je država posredno poslodavac, primjerice u nekim  državnim poduzećima, javnim, tu smo imali od 5 tisuća kuna u Hrvatskim autocestama ili Fini, do prosječne plaće u Hrvatskim šumama. A jedna Hrvatska pošta nema uglavljeno niti lipe za rođenje djeteta", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

Niti lipe neće dobiti ni Janica Kostelić za malog Oskara, iz Vlade tvrde dužnosnici takve nagrade ne dobivaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo