Odluka na jesen / Na Sudu EU rasprava o arbitražnom sporazumu: I Hrvatska i Slovenija vjeruju u pozitivan ishod!

Događa li se u Luksemburgu nekakav iskorak prema rješavanju naizgled vječnog hrvatsko-slovenskog graničnog spora?

8.7.2019.
18:40
VOYO logo

Na sudu Europske unije održala se rasprava o nadležnosti tog suda u slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražnog sporazuma.

Hrvatski je stav bio kako nije riječ o pitanju koje bi se rješavalo pred Sudom EU-a, nego drugim sredstvima mirnog rješavanja sporova predviđenih međunarodnim pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, bilateralnim dogovorom, do kojeg dvije zemlje ne mogu doći već gotovo 30 godina. 

Hrvatska strana optimistična

Pred sudom Europske unije Slovenija i Hrvatska - ali tek kako bi se odlučilo o tome je li taj sud nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražnog sporazuma. Hrvatska je strana optimistična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što je Sud očito ocijenio da su argumenti Hrvatske važni i vrijedni da ih se raspravi na početku, kako bi uopće vidio je li Sud uopće nadležan za ovaj spor", kazala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, Andrea Metelko Zgombić.

Sud, dakle, tek odlučuje hoće li se uopće baviti stvarnim sporom -  smjerom potezanja granice i valjanošću arbitražnog sporazuma. Slovenci vjeruju u uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dobre argumente, ponovit ćemo ih i siguran sam da ćemo biti uspješni", rekao je predstavnik Republike Slovenije na ročištu, Marko Vrevc.

Odluka se očekuje na jesen

Odluka se očekuje tek na jesen. A oni koji su se tek rodili kada se granični problem prvi put počeo rješavati danas su punoljetni - u ljeto 2001. sporazum su pokušale sklopiti vlade Račana i Drnovšeka, pa su novo rješenje dogovarali prvo Sanader i Janša na Bledu, pa finalizirali premijeri Kosor i Pahor 2009. No, arbitraža je za Hrvatsku nepovratno kompromitirana kada je otkrivena tajna komunikacija člana Suda i slovenske zastupnice, tako da odluku suda, Vlada od prvog dana ignorira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje, niti se smatramo obavezani, niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati", kazao je krajem lipnja 2017. godine Andrej Plenković.  

I od tada se stvari prema rješenju nisu pomicale, iako je bilo prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da su obje strane sretne ili srečne", govorio je u prosincu 2017. godine Plenković.

Problem još uvijek nije riješen

Sretne ili srečne, obje strane nisu od preklani sjele za stol kako bi se među sobom dogovorile što i kako dalje. Iako se stalno susreću na Europskim vijećima, premijeri su ukopani u istim stavovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Hrvatske očekujemo da se suzdrži od takvih daljnjih praksi, da što prije implementiramo  arbitražnu presudu", kazao je u travnju ove godine slovenski premijer Marjan Šarec

"Nema tu neke velike drame, izbori su, svatko mora imati neku temu neki mali motiv da se izađe da se štite nacionalni interesi", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako bez drame, Andrej Plenković je šesti hrvatski premijer koji ne uspijeva riješiti spor sa sjevernim susjedom. Kako sada stvari stoje, šesti neće biti i zadnji.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo