POZIVAJU NA SOLIDARNOST / Na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić: Udruge skupljaju novac za obranu studenta

Image
Foto: PUZ

Kampanja za solidarno prikupljanje novčanih sredstava za troškove Dračine obrane trajat će do 19. lipnja

6.6.2019.
12:16
PUZ
VOYO logo

Nekoliko ljevičarskih udruga pokrenulo je akciju prikupljanja novca za troškove obrane Filipa Drače, protiv kojeg je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u svibnju podiglo optužnicu jer je na spomeniku Franji Tuđmanu iscrtao srp i čekić, prozivajući državne institucije za "represiju kritike dominantne državne ideologije".

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju prikupljanja novca za 24-godišnjeg studenta optuženog zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, pokrenuli su Antifašistički vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske.

"Pozivamo vas na solidarnost i zajednički otpor represivnom djelovanju institucija države kako bismo pokazali da je kazneno gonjenje dvadesetogodišnjaka zbog opravdane društvene kritike neprihvatljivo", napisale su udruge u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja za solidarno prikupljanje novčanih sredstava za troškove Dračine obrane trajat će do 19. lipnja preko donatorske platforme koju je ustupila Zaklada Solidarna na internetskim stranicama https://bit.do/eUfJK.

Udruge navode da je nakon "uznemirujuće akcije policije, u kojoj je Filip Drača priveden kao osumnjičeni autor grafita srpa i čekića - simbola internacionalnog radničkog pokreta - na kontroverznom spomeniku Franji Tuđmanu, protiv njega podignuta optužnica kojom se traži uvjetna zatvorska kazna od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što je policija aktivno doprinijela stvaranju javne hajke objavljivanjem identiteta Filipa Drače, ovim potezom je još jednom pokazana sva arbitrarnost i pristranost represivnih državnih tijela u njihovoj ulozi da čuvaju državne ili režimske 'istine', koje počivaju na sakralizaciji i mitologizaciji Franje Tuđmana i ratova devedesetih", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo