očajni poduzetnici / Na vrijeme osigurali plin, a sada zbog Vladinih mjera ostaju bez njega: 'Žele nam ga prodati 10 puta skuplje!'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Ine su poručili da će poštivati sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata

26.9.2022.
8:58
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ina je, nakon što je Vlada odlučila da sav domaći plin moraju prodavati HEP-u, poduzetnicima koji su s njima imali potpisane ugovore o opskrbi počela slati dopise u kojima ih poziva da zbog novonastalih okolnosti moraju mijenjati ugovore, i to po višestruko većim cijenama.

Jutarnjem listu javilo se više predstavnika tvrtki koji su ostali u šoku jer unatoč činjenici da su na vrijeme osigurali dovoljne količine plina po cijenama koje su tada vrijedile, zbog Vladine odluke Ina im to neće moći osigurati, pa im nudi izmjenu ugovora i po deset puta većoj cijeni od ugovorene jer u tom slučaju i oni moraju nabavljati plin po tržišnoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor jedne proizvodne tvrtke iz Zagrebačke županije, koja je izvozno orijentirana i kojoj plin služi u proizvodnji, kaže da je s Inom potpisao ugovor još u svibnju prošle godine za određenu količinu plina po cijeni od 23 eura po megavatsatu, a plin im se trebao početi distribuirati 1. listopada ove godine.

Image
TRŽIŠTE DIVLJA /

Građani raskidaju ugovore s privatnim distributerima, no bez plina ne bi trebao ostati nitko: 'Radimo na tome'

Image
TRŽIŠTE DIVLJA /

Građani raskidaju ugovore s privatnim distributerima, no bez plina ne bi trebao ostati nitko: 'Radimo na tome'

No, samo desetak dana prije iz Ine im je stigla obavijest o "nastupu promijenjenih okolnosti" i poziv na izmjenu ugovora. U toj obavijesti Ina navodi kako je 15. rujna na snagu stupila nova uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, prema kojoj je Ini, kao proizvođaču domaćeg plina, naloženo da sav tako proizvedeni plin u razdoblju od 15. rujna ove godine do 31. ožujka 2024. mora prodati HEP-u po fiksiranoj cijeni. Uz to, uredbom je definirano da se to odnosi i na plin koji je proizveden do 15. rujna, neovisno o tome je li opskrbljivač imao za te količine plina prije potpisan ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom toga, budući da je opskrbljivaču zabranjena prodaja cjelokupnog proizvedenog prirodnog plina i onog koji će biti proizveden tijekom trajanja uredbe pravnim subjektima različitim od HEP-a, ovim vas putem obavještavamo kako su, nakon sklapanja ugovora, nastupile izvanredne okolnosti, a koje se nisu mogle predvidjeti ili otkloniti ili spriječiti u vrijeme sklapanja ugovora, sve u smislu članka 370. Zakona o obveznim odnosima", piše u dopisu.

Nadalje, kažu u Ini, ispunjenje ugovorne obveze pod ovim okolnostima za njih je postalo "pretjerano otežano", odnosno to bi im nanijelo pretjerano veliki gubitak jer bi i oni u svrhu ispunjenja ugovora bili prisiljeni i sami pribavljati prirodni plin u skladu s tržišnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da bi tvrtka koja je s Inom imala potpisan ugovor o isporuci određenih količina plina po cijeni od 23 eura po megavatsatu, taj plin od Ine sada mogla kupovati po cijeni većoj od 200 eura.

"To je neizdrživo", rekao je za Jutarnji direktor jedne od tvrtki koje su dobile ovaj dopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budu li prisiljeni kupovati plin po tržišnim cijenama, kaže on, otići će u stečaj.

"Mi smo izvozno orijentirani. Radimo na tržištima Austrije, Francuske, Njemačke... Našim kupcima još ne znamo reći koja će biti krajnja cijena proizvoda zbog neizvjesnosti. Kada se dogodio poremećaj na tržištu, komunicirali smo s Inom i potvrdili su nam da imaju dovoljne količine plina za nas ugovorne partnere. Sada se Vladinom odlukom sve promijenilo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ine su Jutarnjem potvrdili da kupcima šalju ovakve dopise te da su zbog Vladine odluke to morali napraviti.

"Ina će, kao i dosad, poštivati sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata", poručuju iz ove naftne kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo