ŽIVOTNI STANDARD / Na začelju EU: Svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju platiti režije na vrijeme

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell/Ilustracija

S računima za režije najviše se muče kućanstva u kojima su uzdržavani članovi obitelji

3.2.2020.
14:34
Borna Filić/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Da Hrvatska na ljestvici 28 zemalja članica Europske unije ne stoji najbolje, vidi se iz podataka Eurostata o kućanstvima koja nisu u stanju platiti račune na vrijeme, a prema kojima svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju platiti režije na vrijeme.

Prema podacima, čak 17,5 posto hrvatskih kućanstava u 2018. godini imalo je teškoća s plaćanjem računa za komunalne usluge poput grijanja, struje, plina i vode dok je na razini Europske unije prosjek 6,6 posto. Od nas su lošije samo Bugarska (30,1 posto) i Grčka (35,6 posto) kod kojih otprilike svako treće kućanstvo kasni s podmirenjem obveza, piše Glas Slavonije

Iako se Hrvatska nalazi na vrhu ljestvice dužnika i ubraja se u zemlje s najvećim brojem neplatiša, umiruje podatak da se taj postotak smanjuje od 2013. godine i ulaska u Europsku uniju. Tada čak 30,4 posto kućanstava nije na vrijeme plaćalo račune. Od tada se taj postotak svake godine smanjuje, a za usporedbu, od 2017. do 2018. pao je za gotovo četiri posto, odnosno gotovo za trinaest posto u šest godina. Ako pogledamo podatke za zemlje u susjedstvu, najbolje stoji Italija u kojoj samo 4,5 posto građana muku muči s plaćanjem računa na vrijeme. Slovencima je već nešto teže, njihovih 12,5 posto kućanstava kasni s podmirenjem obveza, slično kao u Mađarskoj u kojoj taj postotak iznosi 11,1 posto.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kaže kako su navedeni podatci rezultat niskog dohotka naših građana, ali i komotnih životnih navika. "Ljudi u želji da uživaju viši ekonomski standard prvo namiruju one proizvode i usluge koje moraju odmah platiti, a odlažu sve ono što se može odgoditi. Pritom im dobro dođe sporiji način utjerivanja dugova, u što ulaze i različiti otpisi i slično. Također, dio građana zaista nije u mogućnosti platiti račune jer se prvo pobrinu za namirnice, a ima i onih koji ne plaćaju račune jer ne žive u svom stanu ili kući pa im je svejedno hoće li im isključiti neku od usluga.

Svima su zajednički niski prosječni prihodi i nizak ekonomski standard. Iako je postotak neplatiša pao u posljednjih šest godina, to je ponajprije zbog aktivacije ovrha, otplate dugovanja, ali i otpisa do 10.000 kuna, uz zadovoljenje određenih uvjeta. Na bolje rezultate za 2018. godinu neupitno je utjecalo i iseljavanje stanovništva koje je našu zemlju pogodilo u posljednjih nekoliko godina", smatra Jurčić.

Eurostatističari u svojem izvješću navode da se s računima za režije najviše muče kućanstva u kojima su uzdržavani članovi obitelji poput djece koja su financijski ovisna. Oko 14 posto kućanstava u EU-u koja se sastoje od odraslog člana s uzdržavanom djecom suočilo se s teškoćama u plaćanju računa nasuprot tri posto kućanstava s istim problemom i dva odrasla člana (u kojemu je bar jedan član u dobi od 65 godina ili više). Među kućanstvima s dva ili tri odrasla člana i uzdržavanom djecom, taj udio iznosio je 11 posto.

Gledajući podatke Eurostata unatrag sedam godina, vidljivo je da je postotak kućanstava na razini Europske unije koji jedva krpaju kraj s krajem ipak smanjen. Naime, 2013. godine više od 10 posto kućanstava u EU nije plaćalo račune na vrijeme, a na kraju 2018. taj je udio pao na nešto više od šest posto. Također, u tom se razdoblju Grčka uvjerljivo nametala kao zemlja u kojoj građani najviše imaju teškoća s računima za režije te je svih godina na više od 30 posto, pa čak i 40 posto, primjerice 2015. i 2016. godine. Najmanje problema s plaćanjem računa, pak, imaju stanovnici Nizozemske, Luksemburga i Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo