FRANCUSKI ILI AMERIČKI? / Nabava borbenih aviona ušla u samu završnicu. Legendarni pilot za RTL: 'Ako mislimo da smo dovoljno bogati - OK, kupimo ih'

Nakon sastanka Vijeća za obranu u medijima su glasnije spekulacije da je odluka pala na francuski Rafale

20.5.2021.
18:34
VOYO logo

Državni vrh danas se sastao na Vijeću za obranu jer je Hrvatska pred velikom i skupom odlukom - koje borbene avione kupiti. 

Podsjećamo da su stigle četiri ponude: Švedska je ponudila nove Gripene, Izrael rabljene F-16 Barak, ali navodno su u užem novi F-16 Block 70/72 koje nudi SAD, te rabljeni Rafali koje nudi Francuska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki F16 još se ne proizvodi. Gledajući ponude za druge države, očekivalo se da cijene budu kao za Bugarsku te bi 12 aviona moglo stajati između milijardu i pol i milijardu i 700 milijuna eura. No, jednako tako pojavile su se spekulacije da su Amerikanci značajno snizili cijenu i gotovo je izjednačili s cijenama konkurencije. 

Francuski Rafale rabljeni je dvomotorni avion. Prema pretpostavkama, eskadrila od 12 zrakoplova mogla bi stajati oko 900 milijuna eura. Kupnja Rafala značila bi kupnju unutar Europske unije. Rafale francusko zrakoplovstvo koristi 10-ak godina, a isprobani su i u ratnim operacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka sljedećeg tjedna

Budući čuvari hrvatskog neba službeno bi se trebali znati idućega tjedna. No, nakon sastanka Vijeća za obranu u medijima su glasnije spekulacije da je odluka pala na francuski Rafale. Premijer iz Karlovca sve opovrgava.  

"Riječ je o klasificiranim podacima, niti jedan podatak u dvije godine koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo u cijelom procesu nije izašao u javnost, tako da ne želim i neću komentirati spekulacije koje su izlaze u pojedinim medijima, ali je zanimljivo da do danas nigdje ništa nije objavljeno", kazao je Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni predsjednik Zoran Milanović, koji je bio na proslavi obljetnice Zapovjedništva za potporu, nije želio otkriti detalje niti svoje favorite.

"Nije bilo curenja podataka koji su stroga tajna i jedino takvi mogu biti, a na kraju se javnosti mora položiti račun. Teško i skoro nemoguće uspoređivati s aranžmanima koje su sklapale druge države, a do sad je bilo malo tih država, ako je to američki proizvod to se nije počelo proizvoditi, ako je francuski to se tek počinje izvoziti, ako je švedski vrijedi slično", rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ogromna investicija /

Hrvatska se odlučila za francuski Rafale, neslužbeno se doznaje, ali Plenković na pitanje RTL-a to nije htio potvrditi

Image
Ogromna investicija /

Hrvatska se odlučila za francuski Rafale, neslužbeno se doznaje, ali Plenković na pitanje RTL-a to nije htio potvrditi

Kolika će biti cijena?

Tajne ostaju i cijene, po iskustvima ponuda za druge države kreću se između 900 milijuna eura za francuske i do milijardu i 700 milijuna za američke avione, no je li iz SAD-a stigla i bolja ponuda?

"Sam proces postupka o tome smo izvještavali javnost u sebi se sastojao od jednog dijela koji se zove best and final offer gdje se razgovaralo nakon svih detalja, nakon što su upoznali ponudu, radna skupina je upoznala se s detaljima i dala je ponuđaču opciju da da tu konačnu ponudu", kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega razmatrat će se i načini plaćanja, no svima je jasno da je to dugogodišnji projekt, no kakav točno ni inače razgovorljivi ministar financija, danas ne otkriva. 

"U samom procesu kao takvom naravno da jedna od stravi koja se razmatra je financijski dio pa tako i dio koji se vezuje uz sam proračun i javne financije", rekao je ministar financija Zdravko Marić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avioni su najbolji na svijetu, ali...

Iz mirovine pilot borbenog aviona Ivan Selak poručuje da su i američki i francuski avioni četvrte generacije najbolji na svijetu, no smatra da najprije treba poboljšati sustav.

"Ono što je za mene dvojbeno je, da li nam trebaju za uspostavu sustava najskuplji borbeni avioni. Za uspostaviti sustav trebaju vam avioni koji su priuštivi u ovom trenutku Hrvatskoj. Mi imamo nekoliko problema, problem pilota, tehnike i infrastrukture. Ukoliko mislimo da smo dovoljno bogati da ćemo avionima F16 viper block 70/72 ili Rafale riješiti te probleme, OK kupimo ih", kazao je Selak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migovima resursi istječu 2023. pa se očekuju da i novi avioni u Hrvatsku stignu na vrijeme kako ne bi trebali tražiti alternativne načine čuvanja zračnog prostora.   

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo